8 Lokale lofoten-tips

Lofoten byr på et mangfold av aktiviteter og med begrenset tid kan det være vanskelig å prioritere hva man skal gjøre. For å forenkle valgene har vi ved hjelp av våre lokale eksperter, våre ansatte, samlet åtte opplevelser du ikke må gå glipp av når du besøker Lofoten. Vi har hotell både i Svolvær og Leknes og med behagelig overnatting og prisbelønt frokostbuffet er hotellene de perfekte utgangspunkt for å utforske verdens vakreste øyrike - på lokalt vis!

1.Surfe på Unstad

Ylva Vildem, resepsjonist , Scandic Leknes Lofoten

Foto: Alex Conu - Visitnorway.com

- Unstad er en utrolig kul plass. Her samles mange av verdens beste surfere og de sier at det er en av de beste surfestrendene i verden. I tillegg bidrar temperaturene i vannet til at det aldri er overbefolket i "line up’en" og du har bølgene så godt som for deg selv. Selv om stadig flere norske og utenlandske surfere får øynene opp for Unstad, er dette fortsatt regnet som en uoppdaget perle. Vi samarbeider med Unstad Arctic Surf og hotellgjestene våre har tilgang til surfekurs og leie av utstyr.

 2. Hauklandstranda og Uttakleiv

Sylvi Paulsen, resepsjonist på Scandic Leknes Lofoten

  

Foto: Andreas Wolden/ Bjørn Jørgensen - Visitnorway.com

Her får du to tips i ett! Hauklandsstranda er et utrolig syn og en av de mest populære severdighetene i Lofoten, og det er ikke uten grunn: Stranden er kritthvit med gjennomsiktig, turkist hav, rammet inn av spisse fjelltopper. - Hvis du vil se Haukland ovenfra anbefaler jeg å bestige Mannen. Det tar mellom 30-60 minutter, og jeg vil si det er den vakreste utsikten Lofoten har å by på. Skal du bare gå én tur mens du er her, er dette den, sier Sylvi! Mannen skiller Hauklandstranda og Uttakleivstranda. Den beste plassen å se nordlys og midnattsol fra er Uttakleiv, og hit kommer også mange fastboende for å nyte det vakre skuet.

3.Lofotr vikingmuseum

Kjetil Kvalvik, driftssjef, Scandic Svolvær

Foto: CH - Visitnorway.com

På vikingmuseet kan du drømme deg tilbake til annen tid der livet var mindre komplisert, men samtidig mye tøffere enn det vi lever i dag. Det største vikinghuset som noen gang er funnet, ble gravd opp og står nå her i sin 83 m lange prakt. Museet formidler vikinghistorien på en engasjerende og levende måte, og jeg anbefaler alltid gjestene våre å legge et besøk hit. Museet tilbyr også helaftener med mat og drikke på ekte vikingvis, her kan gjestene møte folket på gården og høvdingen selv. Dette er utrolig populært, særlig for de som arrangerer kick-off eller andre gruppeturer.

4.Djevelporten 

Gunn Elisabeth Laudal, Hotelldirektør, Scandic Svolvær 

Foto: CH - Visitnorway.com  

Dett er en spektakulær steinformasjon, som ligger over en stor kløft i fjellet mellom toppene Frosken og Fløya. Djevelporten er et yndet foto-objekt så husk kamera. Noe bratt stigning, men ellers er dette en relativt enkel tur som ligger i umiddelbar nærhet til Svolvær. 

5.Lofotfisket

Ivan Aksberg, kokk, Scandic Leknes Lofoten

 Foto: CH - Visitnorway.com

Skreien er synonymt med Lofoten. Hvis du vil oppleve skreifisket er den beste perioden januar til april. De største skreiene på 30-40 kg fanger du fra båt, og har du ikke tilgang på egen båt finnes det et hav av utleie å velge mellom. Det ligger heder og ære i skreifisket: for ca 40 år siden startet Lofotposten tradisjonen med å gi ut ett kilo kaffe til alle fiskerne som fikk en skrei over 30 kilo i Lofotsesongen. Derav navnet Kaffetorsk. For den ekstra konkurranselystne arrangeres VM i skreifiske, en av verdens største fiskekonkurranser, i Svolvær i mars. Har du lyst til å smake på skreien uten å måtte fiske den selv forteller Ivan at det er verdt å ta turen innom Anitas Sjømat på Sakrissøy. De er «verdensberømte» for sin hjemmelagde fiskeburger og har i tillegg et flott utsalg for fisk og sjømat!

6.Kvalvika og Ryten (543 moh)

Lene Martinsen, restaurantsjef, Scandic Leknes Lofoten

 

Foto: Alex Conu/Visitnorway.com

Stranden Kvalvika ligger isolert til på vestkysten av Mosknesøy omringet av majestetiske fjell. Det mest storslåtte av disse er Rytten, på nordsiden av stranden. Du finner ikke et bedre utsiktspunkt for å se solen gå ned i havet. Sørg for å ha fulladet telefon, for her kommer du til å ta mange bilder! Turen tar mellom 5-8 timer tur-retur. Dette er også en fantstisk tur å ta om vinteren. 

7.Tjeldbergtind

Tina Dahl Olsen, Resepsjonssjef, Scandic Svolvær

Den perfekte tur for hele familien! Turen tar relativt kort tid (ca 2 timer t/r), men når du når toppen har du fantastisk 360 graders utsikt med Svolvær i øst og Kabelvåg i vest. Max utbytte for minimalt med innsats og en tur som passer perfekt inn i en helg hvor man skal rekke over så mye som mulig av Lofoten!

8. Glasshytta på Vikten

Marianne Larsen, resepsjonssjef, Scandic Leknes Lofoten

 Først kom fiskerne til Lofoten, så kom kunsterne. I Glasshytta på Vikten startet Åsvar Tangrand i 1976 med glassblåsing, som den første i Nord-Norge. Her er det en flott utstilling av glasskunst. Man kan også få se kunstnerne i aksjon, og det er mulig å få kjøpt med seg noe av kunsten hjem. Galleriet ligger i ville og vakre omgivelser, og kan godt kombineres med en fottur. På sommeren er det kafévirksomhet i glasshytta. Her er du i ett med kunst og naturen, og om du besøker glasshytta på en sol- eller regnfylt dag er opplevelsen like bra.