Oslos natur

Flotte muligheter for naturopplevelser er aldri langt unna, selv når du befinner deg midt i Oslo sentrum. Fint landskap gjør det lett for alle å legge ut på tur. Oslo og omegn tilbyr naturaktiviteter gjennom hele året, så du har mye å velge blant enten du kommer hit en varm sommerdag eller midt på vinteren. Under har vi valgt ut 5 tips til sommerlige naturopplevelser.elvelangs

Ta en tur langs Akerselva

Akerselva er et verneverdig kultuområde og elva renner tvers gjennom Oslo, fra Maridalsvannet hele veien til Oslofjorden. Gå en tur langs elva og opplev det populære rekreasjonsområdet med en levende historie. Elva er åtte kilometer lang, og du passerer fossefall, badeområder, fiskeplasser, skogsområder og dyre- og planteliv. Kjente attraksjoner på veien er blant annet den spektakulære fossen ved Hønse-Lovisas hus ved Beierbrua, Lilleborg Fabrikker, Bjølsen Valsemølle, Aamot bru og Nedre Foss. Akerselva har spilt en strategisk nøkkelrolle i utviklingen av norsk næringsliv siden 1500-tallet. Den industrielle revolusjon kom til Akerselva i 1840-årene. En tur langs Akerselva gir ikke bare et innblikk i Oslos historie, den er også en del av landets historie.

Bymiljøetaten i Oslo kommune har laget en utmerket turguide for Akerselva.

Alnaelva

Ønsker du deg litt lenger ut av sentrumskjernen, er en tur langs Oslos lengste elv, Alnaelva, et fint alternativ. Alnaelva byr på en av Oslo sine fineste turveier fra skogkanten ved Ammerud hele veien til Oslofjorden. Langs elva er det både rolige områder og brusende fossefall, samt variert vegetasjon og et rikt dyre- og fugleliv. På turen passerer du Grorudparken, og her finner du Groruddammen som er en fin badeplass. Leirfossen elvens høyeste fossefall på 16 meter.

på vanding i skog og mark

Grefsenkollen og Marka

Grefsenkollen ligger nord for Oslo sentrum og er et flott turmål med unik utsikt over Oslo, fjorden, Holmenkollen og Marka. Fra toppen av Grefsenkollen er det gode muligheter for turer videre inn i den vakre naturen i Lillomarka/Nordmarka.

Pilgrimsleden

Det er seks godkjente pilegrimsleder i Norge, og tre av dem går gjennom Osloregionen.

Borgleden starter ved svenskegrensen og passerer Halden, Sarpsborg og Moss, og fortsetter langs Oslofjorden til Son i Akershus. Borgleden går igjennom frodig kulturlandskap og byr på både skog- og kulturlandskap. Leden ender i gamlebyen i Oslo, hvor vi finner mange kulturminner fra middelalderen. I Akersbakken ligger Gamle Aker kirke, Oslos eldste gjenværende bygning, som ble bygget rundt år 1150. Borgleden egner seg både for dagsetapper, kort vandring eller som en del av en langvandring.

Langs kysten

Kyststiene

Er du mer interessert i å oppleve naturen langs kysten, anbefaler vi at du tar deg en tur langs våre mange kystier. Det finnes merkede stier, både sentrumsnære og flere i regionen. Gå langs kysten, nyt natuern og finn roen i bølgeskvulp og fuglekvitter -  godt for både kropp og sjel.

Finn en kyststi som kan passe deg.