10 lokale Stavanger tips

Stavanger med omegn byr på et mangfold av aktiviteter og opplevelser. Med begrenset tid kan det være vanskelig å prioritere hva man skal gjøre. Derfor har vi forenklet valgene ved hjelp av våre lokale eksperter, våre ansatte, og samlet ti opplevelser du ikke bør gå glipp av når du besøker Stavanger. Vi har seks hoteller i Stavanger, og med behagelig overnatting og prisbelønnet frokost, er hotellene de perfekte utgangspunkt for å utforske denne delen av Norge.

1. Preikestolen

Har du ennå ikke vært på Preikestolen, må du bare komme deg dit! Det er en helt fantastisk naturopplevelse og med herlig utsikt over Lysefjorden og området rundt. Preikestolen er en av Rogalands mest besøkte attraksjoner og et av landets mest spektakulære fotomotiver. Preikestolen er blant annet kåret til et av verdens mest spektakulære utsiktspunkter av både CNN Go og Lonely Planet. Den rager 604 meter over Lysefjorden. Scandic Stavanger City ligger like ved Fiskepirterminalen hvor Tau-ferja går fra. Dette er ferjen man må ta om man skal gå til Preikestolen.

2. Kjerag

Kjerag rager 1 084 meter over Lysefjorden og er derfor den høyeste toppen i Lysefjorden. Det har de senere årene blitt stadig mer populært å ta turstien til selve platået. De fleste er fornøyde med å nyte utsikten over Lysefjorden fra selve platået, men for noen turgåere er høydepunktet å bli foreviget på Kjeragbolten, en rund steinblokk kilt fast i en fjellsprekk. 

3. Gamlebyen

Ta en vandring i gamlebyen i Stavanger - det bør nesten være obligatorisk. Gamlebyen er ikke så stor, men har mange koselige trehus med mye historie. Gamle Stavanger har Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse.

4. Fargegaten i Stavanger

Noen mener at dette er verdens koseligste gate med husene malt i forskjellige sterke farger. Her finner du spesielle nisjebutikker, kafeer og kunstutsalg og flotte fotomotiv. Her kan du sitte i timesvis og bare betrakte. Gaten heter egentlig Øvre Holmegate, men kalles fargegaten på folkemunne.

5. Surf eller kite fra Jærstrendene

Jæren har noen fantastike strender der man kan surfe eller kite. En av våre gjester fra Australia uttalte en gang at han aldri hadde sett noe lignende... Det sier det meste.

6. Flor & Fjære

Flor & Fjære er en egen "tropisk" øy med massevis av blomster og palmer. Et besøk til Flor & Fjære begynner med en behagelig båttur fra Strandkaien i Stavanger sentrum som tar 20 min, som etterfølges av en omvisning i den bugnende parken. Det serveres en deilig lunsj- eller middagsbuffet i samband med besøket dit.

7. Gamlingen

Gamlingen er en institusjon i Stavanger, et utendørs badeanlegg med lang historie som i all tid har vært viktig for byens identitet. Gamlingen er ikke bare et badeanlegg, men Stavangers våteste møteplass. Du finner også trimrom og barnebasseng her. Badeanlegget ligger rett ved Scandic Forum. Kombiner gjerne besøket til Gamlingen med en joggetur rundt Mosvannet som ligger rett ved. Runden rundt er på 3 km. 

8. Oljemuseet

Ideen om å etablere et dedikert museum for oljevirksomheten i Stavanger oppsto allerede midt på 1970-tallet, men ble først åpnet av Hans Majestet Kong Harald 20. mai 1999. Bygget på 5000 kvadratmeter er lokalisert midt i Stavanger sentrum og inneholder utstillinger, kino, restaurant, bibliotek, møterom, verksted og kontorer.

9. Sverd i fjell

Sverd i fjell er en skulptur ved Hafrsfjorden. Skulpturen forestiller tre 9,2 meter høye sverd som er støpt i fjellet til minne om slaget ved Hafrsfjorden i 872, da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Under sommeren finner du en nydelig badeplass her kalt Møllebukta, så ta gjerne med badetøy. Det tar kun 10 min å sykle fra Møllebukta/Hafrsfjord fra Scandic Forum.

10. Renaa restaurant

Det intime lokalet er kokkens egen lekegrind, hvor kokkene serverer og presenterer maten selv. Matmessig handler det meste om Rogaland og råvarene er skaffet til veie fra området. Kunsten er å kreere innovative retter med gode smaker. Restauranten fikk en stjerne i Guide Michelin i 2016. Bestill i god tid - her er det veldig populært!