Abandoned Spots – Jan Jörnmark

Jan Jörnmark er forfatter og dosent ved Chalmers tekniske høyskole i Gøteborg og ved Handelshøyskolen på Gøteborg universitet. Jan har skrevet bøker om internasjonal virksomhet og globalisering, og har nådd ut til et stort publikum med boken «Övergivna platser», som betyr «forlatte steder». Han har også skrevet boken «Stockholm i den globala förkastningen», og har deltatt i en dokumentar med navnet «Glömda platser».Lytt til Podcast

Kymlinge – Sundbyberg

Vi begynner med min favoritt, Kymlinge. Denne undergrunnsstasjonen som aldri ble åpnet, er gjenstand for en stor mengde vandrehistorier. Ideen var i utgangspunktet å bygge et stort senter for titusener av statlige byråkrater her, men midt på 1970-tallet ble disse kontorene bygget i sentrum av Stockholm i stedet. Den øde undergrunnsstasjonen er det eneste som er igjen av planene.

Täljöviken – Åkersberga

Det brutalistiske senteret er et arkitektonisk mesterverk som ble bygget av den svenske fagforeningen (LO), da de var på toppen av sin makt. I noen år huset bygningen regjeringsmøter og andre viktige møter, før den stadig ble mindre brukt og til slutt forlatt tidlig på 2000-tallet. Hvis bygningen åpner igjen vil den antakelig inneholde et lite museum dedikert til dens fortid.

Årsta

Denne motorveiruinen er vel verdt et besøk. Den ble forlatt for mer enn et tiår siden, da det ble bestemt at Stockholms ringvei skulle bygges i et stort nettverk av tunneler. Nå er det planer om å utvikle det forlatte området til leiligheter, men prosjektet har blitt satt på hold på tilsynelatende ubestemt tid.

Masmo – Huddinge

Et stort antall nye satellittbyer ble bygget rundt Stockholm på slutten av 1960-tallet. Det som er mindre kjent er at det fantes planer for mange flere som aldri ble bygget. De forlatte sjaktene og betongstrukturene nær undergrunnsstasjonen i Masmo er noen av de få gjenværende sporene etter disse planene.

Ramhäll

Ramhäll ble bygget i 1944 under den store boomen for svensk jernmalmsindustri, og forlatt tre tiår senere. Den enorme størrelsen og den avskallede arkitekturen er fortsatt imponerende, men det som gjør stedet virkelig verdt et besøk er graffitien. I løpet av forrige tiår ble stedet et av subkulturens mest besøkte sentre, og noen av kunstverkene du finner her kan kun beskrives som fantastiske.