Archipelago Spots – Linnea Stensils

Linnea Stensils er født og oppvokst i Vaxholm i Stockholms skjærgård, og er profesjonell kajakkpadler. Når hun ikke trener, konkurrerer hun verden rundt med det svenske landslaget i kajakkpadling. Linnea sikter mot å konkurrere i OL i Tokyo i 2020.lytt til podcast

Vaxholm

Vaxholm lever virkelig opp til navnet sitt som hovedstaden i skjærgården. Etter bare en times båttur fra Stockholm er du fremme i Vaxholm. Her kan du kjøpe iskrem, ta en fika og prøve den berømte lokale silden. Jeg anbefaler at du besøker Vaxholms festning, der du kan lære om øyas historie. Og selvfølgelig, min favoritt: Lei en kajakk på Eriksö, og padle til øyene Storskär og Lillskär, som gir deg en rolig og vakker tur på rundt tre km fra Eriksö. Jeg elsker at Vaxholm ligger så nært storbyen, men allikevel har følelsen av skjærgårdsidyll og noe å tilby alle. Gå opp til toppen berget på den nordlige siden, så får du en fantastisk utsikt over de nærliggende øyene.

Grinda

Jeg tilbrakte alle mine somre som barn nær denne vakre øya, og jeg reiser fortsatt ofte hit. Det er en perfekt dagstur ut til den sentrale skjærgården der du kan oppleve mye, få deg noe å spise og også tilbringe natten om du vil. Jeg elsker stien som går rundt øya. Den er ikke for lang, så du kan spasere eller jogge rundt hele øya og se dyr som sauer og høns, kjøpe iskrem og bade. Du kan også utforske noen små stier som går ut fra den store stien. På den nordlige siden finner du noen bortgjemte steinstrender og klipper der du kan ta en svømmetur unna de fleste turistene. Hvis du er heldig, finner du «räkfrossa» på Restaurant Framfickan i havnen. Det er virkelig noe å prøve hvis du liker sjømat og vil prøve en svensk tradisjon.

Gällnö

Etter min mening er skjærgården svært vakker, og landskapet forandrer seg jo lenger ut du drar. På rundt samme avstand som til Grinda i den «sentrale skjærgården» ligger Gällnö. Det er en vakker øy med mye natur. Jeg liker at de har beholdt øyas historie og naturmiljø levende her, og du får et godt innblikk i hvordan livet i skjærgården er og var. Gällnö Krog er en lokal pub der lokale innbyggere og turister fra de forskjellige øyene samles for en hyggelig stund, noe godt å drikke og god musikk! Jeg elsker å komme hit og bare spasere rundt, ta en svømmetur, nyte naturen og noe godt å spise. De har også en kafé og en liten butikk. Det føles nesten som å være i en av filmene til Astrid Lindgren.

Sandhamn

Den ytre delen av skjærgården og Sandhamn er helt klart verdt et besøk. Stedet tiltrekker seg mange turister, og det er ikke vanskelig å se hvorfor. Her finner du mye å gjøre, og de fleste stedene er åpne året rundt. Øya er ganske stor, og om sommeren kommer mange på besøk hit. Du kan seile, padle kajakk, gå på spa, og mange andre ting. Det jeg virkelig liker ved Sandhamn er at det føles som et lite lokalsamfunn. Noen mennesker bor her om vinteren, men mange flere om sommeren, så det er mye som skjer.

Hjälmö

Dette er en vakker øy og et naturreservat i den sentrale skjærgården. Det er en relativt liten øy mellom Lådna og Gällnö. På Hjälmö finner du en gård som har vært her i flere hundre år og fortsatt er i drift. Gården er svært unik og velholdt, så besøkende virkelig kan kjenne øyas historie og se en ekte skjærgårdsgård med dyr. Det er også en utstilling her som lar deg reise tilbake i tiden og se hvordan livet på gården var i gamle dager. Jeg elsker at denne øya har beholdt historien sin og at de fortsatt har dyr her for å opprettholde det åpne landskapet. Familien min kommer fra skjærgården og historien vår går tilbake til denne øya, så det er godt mulig at min tipp tipp tippoldefar en gang befant seg her.