Haunted Spots

Petter Inedahl er forfatter og spøkelseskjenner. Han vokste opp i Stockholm og har skrevet boken «Hemsökt: spökerier i Stockholms län». Han har hatt en interesse for det okkulte siden han var barn, men det var først for noen år siden at han bestemte seg for å virkelig utforske Stockholms mest hjemsøkte steder.lytt til podcast

Riddarholmskyrkan – Riddarholmen

En av de eldste kirkene i Stockholm, Riddarholmskyrkan, er et mørkt og uhyggelig sted, selv i fullt dagslys. Dette var gravstedet for kongefamilier og mange andre, og kirken står som et dødsmonument med det smale spiret som er synlig over store deler av byen. Besøkende har fortalt om ekko av skritt, mørke skygger og det mest uhyggelige av alt: høy banking fra kapellet til Torstensson-familien, som om noen, eller noe, prøver å komme seg ut.

Spökslottet – Drottninggatan 116, sentrum

Schefflerska palatset er det mest klassiske av alle Stockholms hjemsøkte steder. Så ille er det at det har fått navnet Spökslottet, «spøkelsesslottet». Slottet ble bygget tidlig på 1700-tallet av en velstående tysk handelsmann, og har hatt rykte for å være hjemsøkt i over 200 år. Flere har vitnet om en grå kvinne som beveger seg i bygningen, og også en plutselig følelse av kulde og en generell følelse av ubehag. På 1800-tallet, under et forsøk på eksorsisme, ble en prest kastet ut gjennom vinduet og brakk beinet.

Van der Nootska palatset – Sankt Paulsgatan 21, Södermalm

Dette ærverdige palasset ble bygget av den nederlandske obersten Thomas van der Noot i 1674. Bygningen har blitt brukt til alt fra bolig for adelsmenn til bordell. Ingen har sovet der på flere tiår, og både personale og besøkende har fortalt om mange merkelige hendelser. Usynlige hender som drar i forklærne til servitørene, en sofa som noe sitter i om natten, og spøkelsene etter hester i den gamle stallen. De serverer forresten en utmerket lunsj i den hjemsøkte matsalen.

Hornska palatset – Blasieholmstorg 8, Blasieholmen

Hornska palatset tilhørte en gang feltmarskalk Gustav Horn, kjent for sin innsats i 30-årskrigen, og var i nesten 200 år den offisielle boligen til svenske utenriksministre. Bygningen ser dyster og illevarslende ut i seg selv, og enda mer i mørket. Skremmende historier har blitt fortalt av vektere – der noen i etterkant har nektet å fortsette å jobbe der – om svarte og truende skygger, og å bli dyttet ned trappen av en ukjent og ondskapsfull kraft.

Johannes kyrka – Norrmalm

Johannes kyrka er et merkelig sted, med en av de største kirkegårdene i sentrale Stockholm. Her har det skjedd mye. Fra djeveldyrkelse og nekromanti mot slutten av 1800-tallet, til den uhyggelige historien om en liten jente som uforvarende fikk med seg et liksvøp hjem, og fikk et besøk fra den andre siden som skremte livet av henne. Mer nylige besøkende har rapportert om et spøkelsesaktig lys som beveger seg både i klokketårnet og i selve kirken.