Vintage Spots – Emma Sundh

Emma Sundh er frilansjournalist, blogger og forfatter som bor i Midsommarkransen, sør for Stockholm. Emma blogger om vintage på emmasvintage.se, og har også utgitt to bøker: «Vintageparty» og «Vintagefrisyrer».Lytt til Podcast

Old Touch, Upplandsgatan 43, Vasastan

Old Touch er som en Narnia-garderobe fylt med skatter fra svunne tider. Et must for enhver fashionista, det er som et lite motemuseum. Her finnes elegante 20-tallskjoler, hvite blonder fra 1700-tallet, kåper fra 1960-tallet, smykker som har vært elsket i generasjoner, og broderte putevar fra gamle dager. Her har jeg gjennom de siste årene funnet (ja, prisene er humane), partykjoler, barneklær og små flotte smykker og hårpynt. Alltid førsteklasses små undre av perfeksjon!

Vintagefabriken, Svandammsvägen 8, Midsommarkransen

Utenfor byen, i vakre Midsommarkransen, finner du en rekke søte vintagebutikker. Jeg bor her, i Midsommarkransen, så jeg har mine favorittbutikker rett rundt hjørnet. Luksus! En kjær favoritt er Vintagefabriken, som er en søt liten butikk som to av vennene mine driver (Linda og Lollo). De har hovedsakelig fokusert på barneklær fra begynnelsen av forrige århundre. Men det finnes også ferskproduserte godsaker, alt nøye utvalgt, håndplukket og velprodusert. Naturligvis med vintage-vri.

Beyond retro, Brännkyrkagatan 82, Södermalm

Ohlala, jeg kan tilbringe timer her (og det gjør jeg. Veldig ofte). Du finner to Beyond Retro i Stockholm. Det er én i sentrum av Stockholm (verdt et besøk), men favoritten min ligger i Zinkensdamm på Södermalm (den beste og koseligste bydelen spør du meg). Se gjennom vintageklær fra 40-tallet, finn en flott håndsydd kåpe fra 50-tallet eller et unikt og trendy plagg fra 90-tallet. Her finner du alt fra tidligere decennium, og det beste av alt? Butikken er enorm!

Judits Second Hand, Hornsgatan 75, Södermalm

Hvor går alle moteredaktører og stylister for å bli kvitt gamle klær og vesker? Svaret er Judits Second Hand på Södermalm (nær Beyond Retro). Byens beste fin-vintagebutikk. Hvis du er ute etter en vintage designerveske eller et vintagefunn fra et svensk merke, er dette stedet. Ikke bare har de merkevarer, men også skreddersydde plagg fra gamle dager. Da jeg skulle på ball på rådhuset, var det hit jeg dro for å finne drømmekjolen – en dueblå plissekjole fra 50-tallet. Jeg kommer aldri til å kvitte meg med den.

Stockholm Stadsmission, Skånegatan 75, Södermalm

Små butikker, koselige kaféer og blomstrende parker er det beste jeg vet. Så det er ikke rart jeg ofte drar til Nytorget på Södermalm, der jeg kan vandre rundt (uten intens trafikkstøy rett rundt hjørnet), spise iskrem og fremfor alt dra på vintageshopping. Her finner du en rekke kjempebra vintage- og bruktbutikker. Så snart jeg får sjansen, går jeg til Stadsmissionen på Skånegatan og utforsker utvalget. Her finnes det alltid gode skatter, og jeg går sjeldent derfra uten en ny pose i hånden. NB! Når du først er i området, ta en titt innom Lisa Larsson på Bondegatan 48 – en gullgruve for vintageklær.