Bestill møterom

Lottie Knutson: «HVEM HAR EGENTLIG BALANSE I LIVET?»

Hun ble kalt nasjonal heltinne for hvordan hun håndterte tsunamikrisen i desember 2004, men hun var ikke ute etter heder og ære. Lottie Knutson gir oss sitt syn på lederskap i et stadig mer krevende arbeidsliv. Møt styremedlemmet som har det best på landstedet i skjærgården, og som er brutalt ærlig, enten det gjelder komplimenter eller kommentarer.

Lottie Knutson, daværende kommunikasjonsdirektør for Fritidsresor, var en av de første som forstod alvoret av tsunamien som traff Indonesia og Thailand andre juledag 2004. Over natten ble hun hedret som nasjonal heltinne, og det ble foreslått at hun burde bli utenriksminister. Men hun var ikke komfortabel med hederen og æren.

«Det kommer til å gå rett vest snart»

«Jeg forventer alltid det verste, så jeg gikk rundt og tenkte at det snart ville gå rett vest. Akkurat som alle andre er jeg ikke perfekt, og måten jeg ble fremstilt på kjentes unaturlig og ikke ekte. Det er to ting man kan lære fra de fleste kriser, viktigheten av å gjøre raske beslutninger og akkurat hvor vanskelig det er å gjøre det. Jeg ble sterkt påvirket av tsunamien, hva som er viktig og uviktig, og hva mine verdier virkelig er», sier hun.

Behov for et mer variert liv

Etter 15 år hos Fritidsresor valgte Lottie å slutte i stillingen som kommunikasjonsdirektør i selskapet i 2014. På det tidspunktet hadde hun allerede vært i permisjon i noen måneder for å skrive boken «Nödrop – när krisen kommer». Boken tar for seg temaer som arbeidet etter tsunamien, og også andre kriser som oppsigelser. Mens hun jobbet med boken på et fly til India, protesterte kroppen hennes. Hun begynte å føle seg dårlig på flyet, hun hyperventilerte og mistet følelsen i hender og føtter.
«Det var nesten ironisk at det skjedde da jeg jobbet med en bok om å håndtere kriser. Det føltes som om jeg hadde mistet mye av det som gjorde meg til den jeg var. Beslutningen om å slutte i Fritidsresor ble tatt, jeg ville prøve noe nytt og ha en mer variert hverdag», sier hun.

Reisende styremedlem

I disse dager har hun styreverv for H&M, Stena Line og Scandic Hotels, og reiser mye for å snakke om temaene i boken. Denne dagen er hun på vei til Grand Hôtel i Stockholm for å snakke foran 700 personer, inkludert tidligere finansminister Anders Borg.
«Jeg er litt spent, men nervøs blir jeg ikke. Jeg kjenner på at jeg ikke vil skuffe noen i publikum, siden de er der for å høre meg snakke, og noen ganger har betalt for det», sier hun.

Ærlige komplimenter eller kommentarer

Lottie er fascinert av tradisjonelle familiebedrifter der de setter seg ned og legger planer for de neste 30 årene, og hun er svært interessert i kundeatferd. Så det er ingen tilfeldighet at hun sitter i de styrene hun gjør. Lottie er den i styrerommet som ikke alltid klarer å være stille, sier hun spøkefullt om seg selv. Hun er den som snakker likefrem, men også den som har genuin dedikasjon og interesse.
«Jeg er veldig ærlig. Men for mye ærlighet kan oppfattes som kritikk og kan gjøre folk defensive, og det er ikke bra, for da slutter de å lytte. Det er viktig å sette av tid til ettertrykk; man må lytte til hver personlighet. Jeg gir ærlige komplimenter og kommentarer, men det betyr i det minste at folk kan stole på det jeg sier. Jeg vil kunne stå for det jeg sier og den jeg er. Jeg foretrekker å tenke langsiktig, og jeg er ærlig», sier Lottie.

Det er OK å ikke være venner på jobb

I tråd med dette har også hun sagt at hun finner ordet «arbeidskamerat» merkelig. Lottie ønsker ikke å være venner med alle på jobb, og mener dette er helt OK.
«Vi er ikke der som personlige venner som må like hverandre. Vi er der for å få en jobb gjort sammen, noe som ofte glemmes når ting blir vanskelig. Fakta er at arbeidsgrupper med en mer objektiv tilnærming kan håndtere vanskeligheter bedre enn grupper som er fokusert på personlige relasjoner. Det er også her feilbrukte spørreundersøkelser blant de ansatte kan være risikabelt. Lederskap er ikke en popularitetskonkurranse. Noen ganger må vanskelige beslutninger tas. Hvis du allikevel liker mange av de på jobben, så er det en bonus», sier Lottie. Lotties karriere har vært intens, og hennes verden handler om å velge eller velge bort.
«Hvem har egentlig balanse i livet? Jeg har valgt å jobbe mye, og utover det har jeg prioritert familie. Jeg har ikke hatt tid til å gå ut på restaurant. Når venner vil treffe meg, kommer de til grilling på landstedet vårt i skjærgården. Ambisiøse middagsinvitasjoner på en sliten fredagskveld er bannlyst i vår familie», sier Lottie.

Kriser krever forberedelser

Lottie jobbet med krisehåndtering før og etter tsunamien, på både nødkriser og mer langsiktige kriser, som kan være akkurat like vanskelige. Ifølge Lottie er forberedelser nøkkelen til krisehåndtering.
«Det handler ikke nødvendigvis om noe stort, som å forberede seg på at alle serverne går ned. Det kan like gjerne være å forberede seg til en vanskelig samtale, som å si opp en medarbeider. Jeg pleide å få mine HR-kolleger til å øve på slike samtaler med meg i Fritidsresor. Den viktigste delen av forberedende øvelser er å se hvordan man selv reagerer og hvordan kolleger reagerer. Øvelsene bør gjøres i team. Alle reagerer forskjellig og alle typer øvelser er nødvendig», sier hun.

Selv soldater i krig tar en pause

En annen viktig del av krisehåndtering er å ta en pause. Hun henter inspirasjon fra uniformerte yrker som sykepleiere, ambulansesjåfører og soldater, som tar av seg uniformen når de går hjem for dagen.
«De har ikke noe annet valg enn å koble av. Dette er helt nødvendig for å opprettholde energi. Vi må ta vare på hverandre og oss selv. Jeg tar av meg arbeidsklærne så fort jeg kommer hjem, og tar på meg noe komfortabelt. Det gir meg en klar avslutning på arbeidsdagen», sier hun.

Hold din profesjonelle og private identitet separat

«Det er viktig å skille mellom din profesjonelle og private identitet. Jobb er jobb, og jeg gjør ikke det samme når jeg ikke jobber. Jeg må minne meg selv på dette veldig ofte. Vi drar på jobb om morgenen og kommer hjem om ettermiddagen. Men hvis vi ikke skiller mellom arbeidslivet og privatlivet, blir vi sårbare. Vi har ikke noe å falle tilbake på når ting blir vanskelige på grunn av stress, konflikter eller oppsigelser», sier Lottie.

Lederskap i et stadig mer krevende arbeidsliv

Hun funderer for tiden på lederskap i et arbeidsliv der presset øker og blir noe varig. Det forventes at vi er tilgjengelige døgnet rundt, og naturlige pauser hører fortiden til.
«En intens dag på jobb er håndterbart, så lenge du kan se en ende på det. Det er krisesituasjoner med høy intensitet, uten pauser eller avslutninger, som gjør at vi ikke klarer mer. Det er en tendens for tiden til at mennesker opptrer som martyrer, og blir værende på jobb til sent på kvelden. Det er da vi må ta vare på oss selv og sette grenser. Det er som flyvertinnen sier, du må ta på din egen oksygenmaske før du hjelper andre. Jeg tror flere og flere ledere begynner å forstå viktigheten av å ta pauser», sier hun.Skriver reiseartikler

Over det siste året har Lottie tatt opp igjen sin tidligere karriere som journalist. Hun skriver artikler for et reisemagasin, for moro skyld. Før tiden på Fritidsresor var hun ansatt i SAS, og Lottie innrømmer at alle årene i reiselivsbransjen har påvirket henne.
«Når vi drar på ferie går jeg rundt og kikker på hoteller. Jeg ønsker å få en følelse for atmosfæren og servicen. Det viktigste på et hotell er sengene og putene. Jeg er en sann hotellnerd. Familien min har lært å akseptere det», ler hun. Lotties beste tips er å overnatte på et hotell nær flyplassen når du skal ut og reise, slik at du våkner opp uthvilt og i godt humør før ferien, istedenfor å være utslitt fordi hele familien har vært oppe siden klokken fire om morgenen.

Fått tilbake nysgjerrigheten

Lottie utstråler tilfredshet med å være der hun er i dag, og sier hun føler at hun nå har den varierte hverdagen hun lengtet etter. Hun har fått tilbake nysgjerrigheten, hun elsker digital utvikling og liker å treffe mennesker som er eksperter på området, for samtale og inspirasjon. Hun har også hatt muligheten til å holde på med sine personlige interesser igjen, og de fleste skjønner antakelig hva det er. Akkurat, å reise.