Bli en god taler
Svenske Elaine Eksvärd er ekspert i retorikk, forfatter og foredragsholder. Hun har skrevet flere bøker om emnet og er en kjent fra TV der hun blant annet analyserer svenske og internasjonale politikere. Hun er i tillegg grunnlegger og direktør i retorikkbyrået Snacka Snyggt.
Retorikk handler om kunsten å få mennesker til å lytte. Men hvordan får man til denne kunsten og hva bør man tenke på når man skal prate med folk? - For å få folk til å lytte til deg er det viktig å vekke tre følelser: nysgjerrighet, troverdighet og velvilje, sier retorikkekspert Elaine Eksvärd.
Hun nevner også viktigheten av å være forberedt og å holde øyekontakt med publikum. Klærne du har på deg spiller også en viktig rolle. Det gjelder å kle seg strategisk for anledningen og vurdere spørsmålet: hva ønsker jeg å signalisere?
Elaine mener at unnskyldende retorikk som for eksempel «jeg skal bare…» eller «jeg vil snakke litt…» kan gjør lyttere litt uinteressert og bør derfor unngås.
Øvelse gjør mester
- Alle kan bli gode talere uansett forutsetninger. Vi kan trene opp vår retoriske ferdighet ved å øve i praksis og tale foran andre, så takk ja hvis muligheten til å holde en tale i et bryllup eller en fest dukker opp, sier hun.
Elaine selv er godt vant til å tale for mennesker og hun har blant annet forelest for Tony Blair og Göran Persson.
Blir du aldri nervøs når du skal tale foran en gruppe mennesker? – Jo, absolutt. Det er alltid litt nervøsitet i bildet før jeg skal snakke foran andre mennesker, men i ulik grad. Jeg ser på det som et tegn på at jeg respekterer publikum, sier hun. Å være litt nervøs behøver ikke være negativt - det betyr bare at man tar oppgaven på alvor og respekterer sitt publikum. Men blir det for mye og man ønsker å mestre nervøsiteten bedre mener Elaine at man kan tenke på at det egentlig ikke handler om deg. - Det er jo ikke deg, men budskapet som er vesentlig når du skal tale for andre.
Elaine visste allerede som liten at hun ville skrive, og i dag har hun gitt ut en rekke bøker om retorikk med titler som «Hverdagsmakt», «Hersketeknikk» og «Snacka snyggt».
Det er et tydelig skille mellom muntlig og skriftlig kommunikasjon, og når man skriver får man flere sjanser og muligheten til å formulerer seg på andre måter. På den andre siden viser forskning at stemmen er mer effektfullt enn pennen når det kommer til å overbevise. Uansett velger du selv hva som passer best for deg!
5 enkle steg til forbedring: Forberedelser er en viktig faktor når det kommer til presentasjonen. Slik gjør du: |