Kjøkkensjefens grove brytebrød
Denne gode brøddeigen gir mange mulighete – brytebrød eller rundstykker, du velger!
I denne oppskriften kan du lage din egen vri ved å tilsette frø, nøtter eller tørket frukt i melblandingen. Hvis du vil kan du også pensle deigen med vann og drysse havregryn over før du steker – mulighetene er mange. Brødene er også perfekte å fryse ned til en senere anledning. Hvis det henger sammen når det fryses blir det enda saftigere ved oppvarming. Denne oppskriften virker fersk i flere dager, da brødene blir myke og dermed perfekte til å rives opp for å småspise forskjellig pålegg.
Oppskrift på brytebrød
Ingredienser(på et stk brytebrød) | Slik gjør du |
2 dl vann | 1. Smelt smøret og tilsett melk. Når blandingen er ved romtemperatur tilsetter du rømmen (alternativt kan melk og rømme i sin helhet byttes ut med kefir). |
25 g smør | 2. Rør gjæren inn i væsken. Ha deretter alle de andre ingrediensene i en bakebolle med eltekrok og hell så i væsken. Tips: Bruker du nøtter o.l. kan det lønne seg å tilsette dette mot slutten. |
3,5 dl melk | 3. Deigen blandes i kjøkkenmaskinen på rolig tempo i 15-20 minutter til deigen blir litt fastere. Dersom den ikke tykner ytterligere, ha i litt mel til deigen slipper kantene. |
1,5 dl rømme | 4. La deigen hvile i 45 minutter og slå den så sammen. La den hvile i 10-15 minutter før du baker boller som står tett på brettet for å få brytebrød, eller boller med god avstand for å få rundstykker. Du kan også dele deigen i to og fylle den i brødformer. |
1 pk gjær | 5. La heve i 45 minutter før steking på ca. 200 grader. Stek i 40 minutter for brød og 20-23 minutter for rundstykker. |
1 egg | 6. Vel bekomme! |
3 dl sammalt hvete | |
Ca. 8,5 dl hvetemel | |
Evt. havregryn til topping |