Kake til frokost

Hun lager kaker som du kan spise til frokost!"Å spise kake på morgenen gjør noe med deg. Hodet ditt kan ikke tro at du kan spise noe så godt til frokost, og kroppen vil takke deg for de sunne råvarene som kaken inneholder!"

Tiril Lunde Refsum (25) er grunnleggeren av Raw Food Oslo. Her lager hun mat av helsebringende råvarer som verken har vært varmebehandlede eller prosesserte. Da er maten i følge Tiril på sitt mest levende, og livsenergien overføres direkte til kroppen og gjør oss glade. Og når kaker er hennes spesialitet – så må det jo være sant?

"Jeg har lagd kaker i seks år, men jeg har aldri stekt en eneste en av dem, gliser hun. Jeg vil heller kalle meg for en matkjemiker framfor en baker!"

En næringsrik smaksbombe

Og det med rette: Daglig eksperimenterer Tiril seg fram til nye kaker – uten verken egg, sukker eller mel. Hun leker seg heller på kjøkkenet med kokosolje og kakaosmør under forskjellige temperaturer. Lag på lag legger hun kakao- eller kokosmasse på en bunn av frø, nøtter og kjerner. Alt toppes med en frisk og fargerik miks av frukt, grønt eller bær. Eller hvorfor ikke spirer og granbar? Resultatet blir en slags fast smoothie, rett og slett en kompakt og næringsrik smaksbombe. Og som Tiril sier det:
– Hodet ditt skal eksplodere i en følelse av at ”Wow, dette var godt!”

Foto: Raw Food Oslo

Å spise et rått kakestykke til frokost vil også gjøre deg mett på den gode og langvarige måten, fordi det er fullt av proteiner og sunne fettsyrer fra for eksempel avokado og nøtter. Dette bearbeides sakte i fordøyelsen, og man blir ikke like bråmett som når man får i seg kjappe karbohydrater. Tiril anbefaler også å servere en søt raw-frokost til barn. Det vekker garantert appetitten på morgenkvisten, og er samtidig en god måte å ”lure” i dem litt frukt og grønnsaker på.
– Det er dumt å tvinge barn til å spise brødskive hvis de ikke har lyst på brød. Da er det bedre å gi dem en sjokoladekule av rå kakaobønner, bløtlagt bokhvete, dadler og kokos!

Mindfulness for magen

”Raw food” er en kostholdstype som gjorde comeback allerede på 70-tallet, da folk ville ta råkost og fermentering tilbake til husholdningen. Ideen med rå mat er at den er på sitt mest næringsrike når den ikke er kokt eller sterkt, og den kan gjerne også være økologisk. Råkost består derfor ofte av frukt, grønnsaker, bønner, frø, nøtter og vekster. Rå mat har fått en ny vår den siste tiden i sammenheng med bølgen av yoga, mindfulness, juicing og ”clean living” for både kropp og sjel.

Mens mange raw food-tilhengere mener at man bør være 100 prosent raw i kostholdet, vil Tiril imidlertid unngå å formane og belære når hun sprer budskapet sitt om råkost:
– I Norge er det kaldt, så vi trenger varm mat innimellom. Jeg spiser heller ikke utelukkende raw food, jeg spiser det jeg vil. Poenget mitt er at det ikke skal være så mye stress med mat og at man først og fremst skal spise det man har lyst på og det som gir oss energi, fastslår matentusiasten.

Foto: Raw Food Oslo

I følge Tiril handler heller ikke raw food om detox eller slanking, men at kroppen automatisk får lyst på det som er sunt og næringsrikt:
– Man merker at kroppen og huden har lyst på rå mat. Og det er ikke så rart når den består av alle de ingrediensene man trenger – uten verken gluten, laktose eller miljøfiendtlig soya, mener hun.

Levende næring i en hektisk hverdag

Tiril jobber konstant. Hun lager og leverer i gjennomsnitt femten kaker på vanlige dager, og i høysesonger kan antallet være over det
dobbelte. HiYoga, The Juicery og The Well er bare noen av de faste kundene som har blitt frelst av kakene hennes. I tillegg holder Tiril kurs og workshops i rå mat, og er yogainstruktør. Å starte dagen med en raw brownie og kaffe bidrar til at hun holder på energien og metthetsfølelsen gjennom travle dager. – Å våkne til et kakestykke gjør livet litt mer gøy! Vi fortjener det beste, avslutter hun.

Tirils tips for en god start på dagen

  1. Sett klare mål for hva du vil få ut av dagen slik at det ikke bare skjer tilfeldige ting. Hvem vil du være?
  2. Ta en iskald dusj og skrubb huden godt. Da tar du vare på kroppens største organ ved å sette i gang blodsirkulasjonen. Drikk gjerne lunkent sitronvann etterpå for å få i gang resten av systemet.
  3. Kos deg deretter med en god raw-kake – da kan dagen begynne!