Skagensmalerne

Har du noen gang vært i Skagen? I så fall har du helt sikkert opplevd det spesielle lyset i Skagen. Det sies nemlig at det er et helt spesielt lys som bare finnes i Skagen. Det var på grunn av dette spesielle lyset at en gruppe kunstnere bosatte seg i Skagen på slutten av 1800-tallet. De malte noen av de vakreste maleriene i Danmark.Skagensmalerne – en kunstnerkoloni i Skagen

Så tidlig som på 1830-tallet begynte de første «gullaldermalerne» å få øynene opp for Skagen – det sterke lyset, de vakre omgivelsene og de fascinerende innbyggerne. Marinus Rørbye og Steen Steensen Blicher var blant de første til å forevige den ville naturen og de tøffe levevilkårene til fiskerne på den tiden.

Kunstnerne begynte å ankomme på 1870-tallet og ble en del av kunstnerkolonien i Skagen, som i dag er kjent som Skagensmalerne. Blant de mest anerkjente navnene var Holger Drachmann, P.S. Krøyer og hans kone Marie Krøyer, Michael Ancher og hans kone Anna Ancher.

Michael Ancher, Den druknede, Foto Skagens kunstmuseer

Opplev Skagensmalerne

Hvis turen går til Nordjylland og Skagen, bør du ikke gå glipp av et besøk til Skagen Museum. Her kan du se de mest kjente Skagensmaleriene. Du kan se Michael Anchers En Strandpromenade, som viser fem kvinner som går tur langs stranden i Skagens vakre lys. Du kan også fordype deg i P.S. Krøyers Sankt Hansblus på Skagen strand, som viser medlemmer av byens overklasse som feirer Sankt Hans. Skagensmalerne er også kjent for å illustrere det tøffe livet til de lokale fiskerne. Ett eksempel er Michael Anchers sterke, men vakre maleri Den druknede. Maleriet viser familie og venners siste avskjed til en druknet fisker. Maleriet med det tøffe budskapet viser også det spesielle lyset i Skagen.