Ting å gjøre i Rovaniemi

Aktivitetene i hovedstaden av finsk Lappland, Rovaniemi, er endeløse. Det er mange ting å gjøre her året rundt.

Ferietips for Rovaniemi året rundt

Natur

Kuninkaanlaavu gapahuk er det perfekte målet for en dagstur hvis du har lyst til å oppleve landskapet og beundre høstfargene. Denne gapahuken har fantastisk utsikt over Ounasjoki-elven. Langs Ounasvaara-natursti kan du beundre det fantastiske landskapet, nær byens sentrum. I Polarsirkelens spaserturområde (omtrent 25 km unna) er det mange stier av forskjellig lengde og på forskjellige nivåer. Gigantdammene i Rautiosaari-landsbyen er noen av de største i Finland. Auttiköngäs (omtrent 80 km unna) er et praktisk mål for en dagstur med en fantastisk foss og taigaskog. Høstfargene er på sitt vakreste i Lappland fra september til oktober, når trærne kler seg i fantastiske høstfarger.

Du kan se Nordlyset i Lappland allerede i september. Toppen av Ounasvaara og Den arktiske hagen ved siden av Arktikum er populære steder for å se Nordlyset. Sjekk ut Aurora-varselet, som forteller deg når Nordlyset kan sees. Du kan bli med på en Nordlys-utflukt med truger eller hundeslede.

Severdigheter

I Rovaniemi finner du mange museer og kulturskatter for besøkende i alle aldre, Arktikum vitenskapssenter tilbyr muligheten til å utforske naturen og historien i nord. På Pilke vitenskapssenter kan du utforske de nordlige skogene med alle sanser. Det er ellers mye å se på Skogbruksmuseet i Lappland, hvis du er interessert i Lapplands skogbrukstradisjoner. På Korundi kulturhus kan du oppdage nordlige perspektiver gjennom moderne kunst. Jätkänkynttilä-broen er et ikonisk landemerke som krysser Kemijoki-elven.

Du finner mange shoppingmuligheter og restauranter i sentrum av Rovaniemi. Sentrum er ganske kompakt. Alle nødvendige tjenester ligger innen gangavstand fra hverandre. Sjekk ut arktisk design-produkter og prøv smaker fra Lappland på lokale restauranter.

Morsomme ting å gjøre året rundt

Broenes sti er en sti for spasertur og sykling som er populær blant lokalbefolkningen, som krysser over tre broer. I tillegg kan du gå poronsarviasemakaava («reinsdyrhorn-byplan»)-stien, designet av den berømte Alvar Aalto. Du kan lære om driften til det lokale bryggeriet under en bryggerirundtur på Lappland-bryggeriet. Angry Birds-aktivitetspark og Rollohalli innendørs aktivitetssenter tilbyr moro for hele familien. Ranua dyreparken er den mest nordlige dyreparken i Finland og ligger omtrent 80 km fra Rovaniemi.

Endeløse netter om sommeren

Om sommeren kan du oppleve de endeløse nettene, og se midnattssolen fra Jätkänkynttilä eller Ounasjoki bro, langs bredden av Ounasjoki elv eller fra toppen av fjellet Ounasvaara. Prøv fiske eller padling i elva Kemijoki. For mer fart, kan du prøve vannscooter, vannski eller wakeboard. Beundre den vakre utsikten fra en skiheis på Ounasvaara skisenter. Skogene i Lappland tilbyr mange turstier  og guidede turer med for eksempel  terrengsykkel eller hundespann i vogn.

Om sommeren organiseres mange arrangementer i sentrum av Rovaniemi til underholdning for både lokale innbyggere og turister.

Allsidige vinteraktiviteter

Ounasvaara. Foto: Vastavalo/Marko Junttila

Rovaniemi og polarsirkelen vil garantert ha snø, og med snøen kommer mange forskjellige utendørssysler og arktiske opplevelser. Mulighetene er nærmest uendelige, fra skøyter til tur med truger, sledeturer og snøcooter-safari. Uberørt natur og snødekte landskap inviterer deg til fantastiske opplevelser. Lonely Planet har valgt Rovaniemi som det mest interessante reisemålet i Europa for vintersesongen 2020–2021.

Ounasvaara Ski Resort ligger nær Rovaniemi sentrum. Her er det bakker for forskjellige nivåer, og du kan finne skihopp, rails og bokser i Snow Park. I tillegg til bakker og spor, er det også en akebakke og skihopp i Ounasvaara.

Jul i Rovaniemi og polarsirkelen

Julenissen. Foto: Visit Finland, Juha Kuva

Det er enkelt å møte julenissen i Rovaniemi, for det er dette som er julenissens offisielle hjemby. I Julenissens landsby kan du møte julenissen året rundt. Det er mye annet du kan gjøre her også, for eksempel ta en tur med reinsdyr eller besøke Snowman World.

Bestill overnattingen din i Rovaniemi:

Nordlys over Rovaniemi

Rovaniemi kulturpass

Korundi, Arktikum og Vitenskapssenteret Pilke passer for hele familien, der dere kan oppleve natur, kunst, historie og fenomener fra Norden på mange forskjellige måter. Med kulturpasset kan dere enkelt besøke alle tre.

Scandic Friends-fordel:
Som Scandic Friends-medlem får du 10 % rabatt på kulturpasset (voksen) og i butikkene på Korundi, Arktikum og Pilke. Fordelen er gyldig for kortholder, og gjelder for alle normalprisede billetter. Du får fordelen ved å vise medlemskortet ditt (plastkort eller digitalt kort på mobilen) når du kjøper billettene.