Gamlebyen i Gdansk

I Gdansk kan besøkende suge til seg den polske atmosfæren i den fargerike gamlebyen som tilbyr noe for alle. Byens historiske sentrum består av gamlebyen (Stare Miasto) og hovedbyen (Główne Miasto). Gdansk mye å tilby med tanke på arkitektur og andre ting. Her kan du beundre tårn, kirker, monumenter og andre severdigheter. Besøkende kan få en smak av fortiden, oppdage spennende butikker og rusle gjennom de historiske gatene. Vi har satt sammen en liste over høydepunktene.Kongeveien i Gdansk (Droga Królewska)

Long Market og den lange gaten kjent som Kongeveien, Droga Królewska, er det mest imponerende området av byen. Disse to gatene byr på en rekke turistattraksjoner og utgjør hovedgatene i hovedbyen. Enten du er ute etter historiske eller kulinariske høydepunkter, finnes det noe for enhver smak her.

Det lange markedet (Długa)

Det lange markedet, også kjent som Długa, går fra rådhuset i hovedbyen til Den grønne port. Rådhuset ble bygget i det 15. århundre i Manierisme-stil, og her ligger Gdansk historiske museum. En annen attraksjon på Długa er Det gylne hus, som er den mest imponerende av alle de gamle boligene i Gdansk. På fasaden av bygningen, som daterer tilbake til det 17. århundre, er det skulpturer av Kleopatra, Oidipus, Akilles og Antigone. Noen få skritt fra Det gylne hus ligger Artus herregård. Denne bygningen er bygget i renessanse-stil, og er sammen med Neptunfontenen av de viktigste severdighetene i Gdansk. På enden av Długa finner du Den grønne port som opprinnelig ble bygget som kongelig residens. Nå huser bygningen politiske kontorer og Polens nasjonalmuseum.

Den lange gaten (Ulica Długa)

I tilknytning til Długa ligger Den lange gaten, eller «Ulika Dluga». Sammen med andre attraksjoner finner du her Uphagens hus, det eneste polske kjøpmannshuset fra det 18. århundre som er åpent for besøkende. Bygningen er designet i rokokko- og sen barokkstil, og er et symbol på livsstilen til polske handelsmenn. Med det eksepsjonelt godt vedlikeholdte interiøret, er Uphagens hus et høydepunkt for besøkende. Den gylne port markerer starten på Ulica Długa.

Mariacka-gaten

Mariacka-gaten går parallelt med Kongeveien, og anses for å være den mest romantiske gaten i Gdansk. Den går fra Mariakirken til Maria-porten (Brama Mariacka). Mariacka-gaten er en vakker gate som byr på flere attraksjoner, elegante fasader og gamle gatelys.

Denne imponerende gaten med sine storslåtte kjøpmannshus er det perfekte stedet å besøke gallerier, kunstbutikker og rav-verksteder. Fra de forhøyede terrassene kan du ta en pause fra liv og røre i gamlebyen og titte på menneskelivet over en kopp kaffe.

Mariakirken, som ligger i den ene enden av Mariacka-gaten, er den største gotiske mursteinskirken i verden. Fra tårnet på 80 meters høyde får du fantastisk utsikt over hele byen. Hvis du fortsetter i denne gaten kommer du til Maria-porten, som også gir utmerket utsikt over byen. Mariacka-gaten ender ved Mottlau-promenaden som går langs elvebredden. Her kan besøkende beundre kranen i Gdansk. Det er et av de mest kjente landemerkene, som i dag er en del av det nasjonale maritime museet.

Kirker i Gdansk gamleby

Gamlebyen nord i Gdansk er hjem til flere kirker som er vel verdt et besøk på grunn av både arkitektur og byggestil. En av de viktigste kirkene i Gdansk er St. Catherine-kirken. Det er den eldste kirken i byen, og den er kjent for å ha trekk fra både gotisk og barokk-stil. Bare få minutters gange unna ligger St. Nikolas-kirken. Dette er den eneste gotiske mursteinskirken i Danzig som aldri ble ødelagt og gjenoppbygget. Utvendig er den gotiske kirken svært enkel, men innvendig overrasker den med en forgylt altertavle og korbåser i barokkstil. En annen viktig bygning i Gdansk er St. Johanneskirken. Denne kirken er også bygget i gotisk stil, og huser nå en konserthall og flere utstillingsområder.

Overnatting i Gdansk

Scandic Gdansk ligger bare noen få minutters gange fra gamlebyen og hovedbyen. Hotellet vårt er derfor det perfekte utgangspunktet for en historisk oppdagelsesreise gjennom Gdansk. Etter en begivenhetsrik dag kan du slappe av om kvelden i restauranten vår, eller nyte noe godt å drikke i baren. Rommene våre har alle fasiliteter du trenger for et avslappende hotellopphold.