Dvergene i Wroclaw

Hvis du er ute på sightseeing i Wroclaw, kommer du til å se små dverger uansett hvor du går. De klatrer oppover lyktestolper, drikker seg fulle i gatene, og gjør det ekstra farlig å kjøre motorsykkel i byen. Men ikke vær redd – disse bøllene er bare bronsefigurer som er ment å gi hell og lykke til både lokale innbyggere og turister. Men hva er egentlig greia med dvergene i Wroclaw? Og hvor finner du dem?Et ekte dvergeopprør

Historien om dvergene – «Krasnale» på det lokale språket – startet i 1989. Den gangen tiltrakk en gruppe polske kunstnere, som kalte seg det «Oransje alternativet», oppmerksomhet verden over med sine fredelige, politiske protester mot kommunistregimet. I mange polske byer malte de dvergegrafitti på husvegger, eller demonstrerte for et demokratisk Polen utkledd som dverger. I 2001 ble de første figurene reist for å hedre aktivistene, og siden den gang har de vært et symbol på kampen mot kommunismen, og også definert bildet av byen Wroclaw mer enn noen annen attraksjon.

Et forbløffende antall dverger

Den første av dvergene, som ifølge polske folketradisjoner er beskyttende ånder som gir velstand og orden, ble så populær blant de lokale innbyggerne og besøkende i Wroclaw at det ikke tok lang tid før flere kom. Siden 2004 har flere dverger stadig blitt tilføyd av forskjellige kunstnere. Dette har resultert i at du nå kan se dverger nesten overalt i Wroclaw. Mange av figurene er ikke bare morsomme å se på, de har også interessante historier: «W-Skers», en dverg i rullestol, var for eksempel den første funksjonshemmede gnomen i Wroclaw. Denne dvergen er nå maskoten for «Wrocław uten grenser»-kampanjen. «Veteranen» nær St. Elisabeths kirke på den annen side, symboliserer motet til alle soldater. Denne ble avduket på den polske veterandagen. På denne måten er det ikke bare underholdende å lete etter og finne dverger i Wroclaw, men også høyest informativt for hele familien. Antallet, som nå må være over 300 dverger, øker stadig. De små figurene er så populære at troppen imidlertid noen ganger reduseres av et tyveri her og der, før den igjen vokser med tilføyelsen av nye kunstverk.

I dvergenes fotspor

Det høye antallet dverger betyr at de små røverne finnes overalt, spesielt i sentrum, der de finnes på nærmest hvert eneste gatehjørne. Hvis du har lyst til å gå på en fokusert jakt, finnes det et spesielt kart på dvergeinformasjonssenteret i Rådhuset, der du også kan kjøpe en dvergesuvenir. Krasnale har også sin egen nettside sammen med et interaktivt kart som røper hvor alle de gjemte dvergene er. Det er også guidede turer spesielt dedikert til disse småfolkene, og her går guidene i detalj om de forskjellige figurene. Dvergene er imidlertid mest sjarmerende når du kommer over dem mens du rusler gjennom Wroclaws gater, og lar dem overraske deg.

Det perfekte hotellet for dverg-eventyrere

Det beste stedet for din egen dverg-ekspedisjon er Scandic Wroclaw, som ligger bare noen få minutters gange fra den berømte markedsplassen og mange andre steder av interesse.