Helgetur til Umeå

Umeå er ikke bare smekkfull av kultur, her er det også gjort plass til koselige kaféer, restauranter, fantastisk natur og trendy shopping. Det er den ideelle destinasjonen for en langhelg, enten du har lyst til å besøke Norrland Opera, den mest moderne Ikea-butikken i Sverige, eller begge deler. Hvis byen ikke er stor nok for deg, kan du for eksempel ta turen over Kvarkens skjærgård til Vasa og besøke to byer på samme helg!Shopping, kultur og natur rett rundt hjørnet

Umeå tilbyr alt du kan ønske deg av en by, i tillegg til fantastisk natur. Bo i sentrum på Scandic Plaza Umeå eller rett utenfor byen på Scandic Umeå Syd.

Du trenger ikke lete lenge for å finne kultur i Umeå

Du har antakelig hørt dette før, men denne kulturelle hovedstaden i Norrland flommer over av musikk, kunst, teater, dans, lokalt håndverk og kreativitet. Umeå er faktisk den svenske kommunen som investerer mest i kultur, så det er neppe noen tilfeldighet at Sveriges 13. største by tilbyr kulturlivet til en storby.

Musikk og museer

I tillegg til verdens beste gitarsamling på Guitars The Museum, er Umeå full av museer. Andre museer inkluderer Kvinnohistoriskt museum, et museum om kvinnehistorie, Svenska Skidmuseet, Västerbotten Museum, Tráhppie – et samisk kultursenter, og Bildmuseet som byr på samtidskunst og -design. I 25 år har det vært mulig å reise med bil eller sykkel til vakre Umedalen og besøke en av Europas beste skulpturparker med over 150 verker.

I tillegg til alle de populære museene, er Umeå kjent for å ha et sterkt musikkmiljø. Listen over kjente band herfra er lang, og byens mange scener er aldri stille over lang tid. Alt fra Norrland Opera til en av Umeås mange ungdommelige, avantgarde festivaler.

Shopping fra Norrland, Småland og USA.

En tur i byen er ikke være komplett uten litt shopping. Sammen med et av landets største universiteter kommer landets kanskje mest trendy, ungdommelige og spennende shoppingtilbud. Umeå byr på alt fra globale klesdesignere til lokale kunsthåndverkere. Alt fra små butikker til klassiske varehus.

En heldagstur til Ikea i Umeå

Hvis det blir kaldt ute (som det kan bli i Västerbotten), anbefaler vi Avion, det beste kjøpesenteret i byen, med over 80 butikker. Det ligger kun to kilometer fra sentrum. Ikea ligger flott til ved siden av kjøpesenteret, og her kan du bruke mange timer. Glem ikke å ta turen innom restauranten for noen klassiske kjöttbullar. Heldigvis er det åpent til kl. 20 på ukedager og 18 i helgene.

Shoppingtips i Umeå

  • Burmans (Sveriges eldste platebutikk)
  • Avion, et kjøpesenter med over 80 butikker
  • Tráhppie (Samisk kunsthåndverk)
  • Forslunda, en av mange gårdsbutikker i området
  • Ikea (moderne Sverige)

Kaffe i Umeå

Etter en tilfredsstillende dose kultur, har du kanskje lyst på en god kopp kaffe. Umeå er paradis for den kaffetørste. Hvis du søker opp Umeå i den prestisjefylte restaurantguiden White Guide, finner du mange gode kaféer. Som for eksempel Costas of Sweden, hvis eier har vunnet verdensmesterskapet for baristaer. Nya Konditoriet, som faktisk er byens eldste kafé. Eller Kulturbolaget, der du kan nyte en næringsrik lunsj hvis du er ute etter mer enn bare en kopp kaffe.

Ta bussen til Gøteborg

En av byens mest kjente kaféer ligger i det gamle fengselet. Her tilbys kriminalhistorie, gammel arkitektur, kaffe, hengekøyer og deilig iskrem. De lokale innbyggerne kaller den fortsatt Kafé Göteborg, som den het frem til 2016, da den skiftet til det mer passende navnet Kafé Gamla Fängelset.

Mat fra hele verden

Hurtigmat eller annen mat – Umeå tilbyr et bredt utvalg kulinariske opplevelser. Enten du foretrekker italiensk, fransk, indisk, japansk eller lokal mat fra Norrland, kan du regne med å finne en mengde lokale råvarer på menyen. Restauranteierne sparer ikke på noe, hverken ørreten, rognen eller Västerbotten-osten.

Norrlands Napoli

Visste du at Umeå er kjent for sin pizzarull? Se for deg en pizza som er rullet sammen, fylt med salat og dressing. Ifølge de lokale innbyggerne i Umeå har de oppfunnet denne retten, selv om andre tar denne påstanden med en klype salt. Uansett – du nyter den på den mest autentiske måten på en av de mange benkene på Rådhustorget. Det er her og fra plassens mange matvogner at pizzaen har blitt servert siden midten av 1990-tallet.

Sport og trening

Selv om treningsrommene på hotellene våre er utmerket, når de ikke helt opp mot IKSU, en av Europas største sportsklubber. IKSU står for Idrottsklubben Studenterna I Umeå, men du trenger ikke være student for å bli medlem. Jobb med sommerkroppen her, tren spinning, eller svøm noen lengder i bassenget.

Ute i skiløypene

Hvis du liker utendørssport, har Umeå og omgivelsene rundt mye vakker natur å tilby. Velg mellom løpestier, turløyper, kanoleie og milevis med sykkelstier. Gjester på Scandic Plaza Umeå og Scandic Umeå Syd er alltid velkomne til å låne en av syklene våre gratis.

Hvis du foretrekker snø og kjelkekjøring, anbefaler vi en tur til Hamptjarnsstugan hytte og den spennende kjelkebakken. Her tilbys utendørsaktiviteter, skiløyper, grillområder og hytter du kan ta en hvil i. Hvis du gir oss beskjed på forhånd, pakker vi en matpakke til deg fra frokostbuffeten.

Rør på deg:

  • IKSU (en av de største sportsklubbene i Europa)
  • Hamptjarnsstugan hytte
  • Tavelsjöleden (fotturer)
  • Gammlia/Stadslidens skiløyper
  • Brantberget, en liten skibakke i sentrum

Én helg to byer

På den andre siden av vannet finner du Österbottens hovedstad, Vasa, eller Vaasa på finsk. Reisen hit tar deg gjennom Kvarkens fantastiske skjærgård (som står på UNESCOs verdensarvliste), og turen i seg selv er en opplevelse. Fergene fra Wasaline går mellom byene flere ganger om dagen, så du kan enkelt bestemme deg for om du ønsker en dagstur eller vil overnatte. På Scandic Vaasa bor du midt i sentrum, og i ekte finsk stil er det en badstue på nesten hvert eneste rom. På Scandic Waskia kan du få et rom med sjøutsikt. Hotellet ligger nær Wasaline-terminalen og ved siden av Tropiclandia Spa.

Hvis du har sett nok museer (det er flere populære museer her, som Österbottens museum og Kuntsi Museum for moderne kunst), anbefaler vi Kvarken. Ta bilen til Björkö øy eller en båt til Mickelsörarna-øyene. Du kan vandre, padle og svømme i skjærgården om sommeren, og kjøre snøscooter eller prøve en tur med hundeslede om vinteren. Alt dette i en fantastisk natur som alle burde oppleve i alle fall én gang i livet.