Bli en proff på LinkedIn
Det hersker en del forvirring rundt verdens største nettverk for nettverkere. Mange har konto bare for syns skyld, og få vet hvordan man egenlig bruker tjenesten - eller i det hele tatt hvorfor. Her får du noen enkle tips til hvordan du kan få mest ut av din tilstedeværelse på LinkedIn.
Å holde kontakten er selve kjernen i LinkedIn, uansett om du søker jobb, ønsker å holde oversikten over hva som skjer i bransjen, be noen om hjelp eller søke etter nye kunder og leverandører. Nøkkelen er å våge og ta kontakt – på LinkedIn er det nemlig helt OK å fortelle om hvor dyktig man er i jobben.
Alltid oppdatert profil
Sørg for at profilen din er oppdatert til enhver tid. Med en aktuell profil kan du bli kontaktet av relevante personer, kollegaer eller rekrutteringsbyråer. LinkedIn kan også foreslå ledige stillinger som passer til din profil.
Få ditt nettverk til å vokse
LinkedIn foreslår kontakter som de tror du kjenner, om du gjør det, legg dem til i ditt nettverk. Du kan også selv lete opp og legge til personer du kjenner gjennom søkefeltet. Ett tips er at alle ansatte i bedriften legger til hverandre i sine nettverk, sammen kan dere få tilgang til hundretalls personer og bedrifter. Mange kontakter kan for eksempel være verdifullt den dagen du trenger råd, en samarbeidspartner eller en ny jobb.
Følg bedrifter og interesser
Akkurat som på Facebook kan du velge å følge bedrifter eller emner du synes er interessante gjennom ulike grupper og sider. Dette gjør det enkelt å følge med på ledige stillinger i favorittbedriften, følge deres nyheter eller holde seg oppdatert på det nyeste som skjer innenfor ditt yrke.
Vær aktiv i nyhetsfeeden
På din startside på LinkedIn finnes en nyhetsfeed der du får oppdateringer fra personer i ditt nettverk og bedrifter, eller sider du har valgt å følge. Ved å være aktiv i feeden, gjennom å like, kommentere og dele oppdateringer gjør du deg selv aktuell. Kanskje tenker noen på deg neste gang de leter etter et nytt samarbeide.
Vis hvem du er
På LinkedIn er det velkomment å dele poster om sitt yrkesliv eller artikler som kan være av interesse for ens nettverk. Du kan skrive innlegg og dele linker, bilder eller filmklipp. LinkedIn har et tydeligere profesjonelt fokus enn for eksempel Facebook, så hold deg til oppdateringer som omhandler yrkeslivet.
Gi ros og få referanser tilbake
For en gjennomført profilside er det bra om du får andre personer til å bekrefte at du er flink på jobben. Ha for vane å anbefale andre menneskers kunnskap. Dette settes pris på og er du heldig gjør personen det samme tilbake.
Hvordan synes jeg når jeg er inne på noens profil?
Du kan velge om du vil at det skal synes når du har sett på noens profil. Om du velger at ditt navn kommer opp kan du også se hvem som har vært inne på din profil. Anbefalingen er at du synes.
Har du ikke LinkedIn-konto?
• Gå til LinkedIn.com og lag en brukerkonto med din private mailadresse
• Last opp et profesjonelt portrettbilde
• Oppdater din CV med nåværende og tidligere stillinger. Det holder med bedriftsnavn og tidspunkt for tidligere stillinger.