Inviter til fest uten stress

Sommeravslutninger, bursdager, brylluper og hagefester. Sommeren er høysesong for sosiale sammenkomster, men hva skal man servere når hagen fylles med mange sultne mager? Den New York-baserte kokken og festplanleggeren Linnéa Johansson deler sine beste tips så du kan få et vellykket arrangement.- Først og fremst bør du tenke på å servere maten på en måte som gjør at du ikke trenger å stresse under festen, men faktisk får tid til å være sosial med gjestene dine også, sier svenske Linnea. Hun er, i tillegg til kokk og festplanlegger, en internasjonal matprofil som har arrangert fester for verdensstjerner samt skrevet flere kokebøker. På toppen av dette driver hun bloggen Brooklyn Kitchen.

Vegarisk, glutenfritt eller LCHF. Stadig flere følger spesielle dietter, noe som kan gjøre det litt vanskeligere å invitere mange til middag. Linnéa anbefaler derfor å servere fingermat på en såkalt «family style». Med family style menes det at maten settes frem på bordet og at gjestene selv kan komponere sine retter.

– Når det gjelder fingermat finnes det en enkel formel man skal følge, sier Linnéa. - Tenk 30% kjøtt, 30% karbohydrater og 40% vegetarisk. Ta alltid en sjekk gjennom menyen før du setter i gang og forsikre deg om at det finnes noe godt for alle.

Linneas tips:

  • Sats på tapas: Kan høres avansert ut, men alt du trenger er 3-4 ulike fingermat-retter og et par-tre alternativer til drikke. Det blir også mindre oppvask når man bare trenger servietter til maten. Husk bare å informere gjestene på forhånd at de ikke kommer altfor sultne.
  • Dropp treretters: Glem stresset med å etterstrebe restaurantstandard og fancy anretninger på tallerkenen, og prioriter heller tid med gjestene dine. Tenk «family style» og la heller gjestene selv få komponere sine tallerkener.
  • Inviter nye bekjentskaper: Nye ansikter inn i en sosial setting kan livne opp stemningen og skape spennende relasjoner og samtaleemner.
  • Enkelt og godt med bowl: En god bowl er en personlig favoritt og i stedet for små isbiter legger jeg ofte i større isblokker for å holde drikken kjøligere lenger. Gjestene serverer seg selv og du slipper å løpe rundt for å skjenke i glass.
  • Legg drikken i vaskemaskinen: Fullt i kjøleskapet? Legg drikken i vaskemaskinen og fyll på med is så drikken holdes kjølig. Når isen smelter renner vannet direkte ned i avløpet.