Ta feriebilder som proffene

Gode lysforhold er alfa omega, tørr å gå nærmere objektet du vil ta bilde av og sett av litt tid på redigering. Dette er fotografen Emma Svenssons beste tips for å gjøre feriebildene albumklare.Emma driver sitt eget fotostudio og har tatt bilder for blant annet Elle, Filippa K, Sony Music, H&M og mange flere.

Bruk lyset

Nøkkelen til et bra bilde er å fotografere i det beste lyset. Det mest takknemlige lyset er når solen står litt lavt på himmelen, som på ettermiddag, kveld og morgen. Da er det vakkert lys og fine farger, man kan flytte menneskene i ulike vinkler og lyssette bildene med solen, sier Emma. Overskyet og grått vær er også et egnet fotolys ettersom skyene demper solen og det blir et mykt lys i bildene.

Med tydelige skyformasjoner kan det bli dramatiske landskapsbilder. Å ta bilder midt på dagen er vanskeligere ettersom lyset er skarpt og kommer rett ovenfra og gir harde skygger og kontraster.

Når det kommer til å ta bilder av mennesker er trikset å skape god kontakt. Vi må fanges av noe i bildet for at vi skal bli interessert, og det er vanskelig hvis man ser en rygg eller en person på lang avstand. Våg å gå nærmere objektet. Det trenger ikke nødvendigvis være nærbilder, bare man har kontakt med personen(e) i bildene, sier Emma.

I følge Emma er et bilde som kommer rett fra kameraet eller telefonen et bilde som ikke har oppnådd sitt fulle potensial. Man kan like gjerne legge på et filter på mobilen som å jobbe i et bildeprogram på datamaskinen.

Det eneste som skal til for å gjøre et bilde bedre er å justere kontrast og fargetone. Det er heller ingenting i veien med å legge til noen effekter hvis man ønsker å sette sitt personlige preg og stil på bildene, sier Emma.

For de som ikke nøyer seg med å ta bilder med mobilen (selv om det er mer enn godt nok så lenge man tenker på lysforhold og komposisjon) er løsningen et kompaktkamera. – For de litt mer fotointeresserte kan det være lurt å ta med seg eget kamera på tur, men gjør det enkelt for deg selv og velg et mindre kompaktkamera i stedet for et tungt og stort et. Man kan alltids angre på bildene man aldri tok, men sjelden på dem man har tatt, avslutter Emma.

Huskeregler for gode bilder:

  • Bruk lyset som virkemiddel og se at det faller fint på objektet og omgivelsene rundt
  • Landskapsbilder blir mer spennende med noe i forgrunnen
  • Rediger bildene gjennom f.eks å legge på et filter eller justere kontrast og farger
  • Pass på at det er kontakt med personen i bildet, tørr å gå nærmere
  • Fotografer gjerne tidlig på morgenen, ettermiddag eller kveld når solen står lavere på himmelen