10 lokale Lofoten-tips

Lofoten byr på et mangfold av aktiviteter, men med begrenset tid kan det være vanskelig å prioritere hva man skal gjøre. For å forenkle valgene har vi ved hjelp av våre lokale eksperter, våre ansatte, samlet ti opplevelser du ikke må gå glipp av når du besøker Lofoten. Vi har hotell både i Svolvær og Leknes, og med sin beliggenhet er hotellene de perfekte utgangspunkt for å utforske verdens vakreste øyrike – på lokalt vis!1. Surfe på Unstad

Livio Polino, frokostvert, Scandic Leknes Lofoten

- Unstad er en utrolig kul plass. Her samles mange av verdens beste surfere og de sier at det er en av de beste surfestrendene i verden. I tillegg bidrar temperaturene i vannet til at det aldri er overbefolket i "line up’en" og du har bølgene så godt som for deg selv. Selv om stadig flere norske og utenlandske surfere får øynene opp for Unstad, er dette fortsatt regnet som en uoppdaget perle. Vi samarbeider med Unstad Arctic Surf  og hotellgjestene våre har tilgang til surfekurs og leie av utstyr.

 2. Hauklandstranda og Uttakleiv

Sylvi Paulsen, resepsjonist på Scandic Leknes Lofoten

Her får du to tips i ett! Hauklandstranda er et utrolig syn og en av de mest populære severdighetene i Lofoten, og det er ikke uten grunn: Stranden er kritthvit med gjennomsiktig, turkist hav, rammet inn av spisse fjelltopper. - Hvis du vil se Haukland ovenfra anbefaler jeg å bestige Mannen. Det tar mellom 30-60 minutter, og jeg vil si det er den vakreste utsikten Lofoten har å by på. Skal du bare gå én tur mens du er her, er dette den, sier Sylvi! Mannen skiller Hauklandstranda og Uttakleivstranda. Den beste plassen å se nordlys og midnattsol fra er Uttakleiv, og hit kommer også mange fastboende for å nyte det vakre skuet.HAUKLANDSTRANDA: Utsikten over Hauklandstranda fra toppen av Mannen, er et syn du aldri vil glemme!

3. Lofotr vikingmuseum

Kjetil Kvalvik, driftssjef, Scandic Svolvær

vikingmuseet kan du drømme deg tilbake til annen tid der livet var mindre komplisert, men samtidig mye tøffere enn det vi lever i dag. Det største vikinghuset som noen gang er funnet, ble gravd opp og står nå her i sin 83 m lange prakt. Museet formidler vikinghistorien på en engasjerende og levende måte, og jeg anbefaler alltid gjestene våre å legge et besøk hit. Museet tilbyr også helaftener med mat og drikke på ekte vikingvis, her kan gjestene møte folket på gården og høvdingen selv. Dette er utrolig populært, særlig for de som arrangerer kick-off eller andre gruppeturer.

4. Djevelporten 

Gunhild Elisabeth Laundal, Hotelldirektør, Scandic Svolvær 

Dette er en spektakulær steinformasjon, som ligger over en stor kløft i fjellet mellom toppene Frosken og Fløya. Djevelporten er et yndet foto-objekt, så husk kamera! Noe bratt stigning, men ellers er dette en relativt enkel tur som ligger i umiddelbar nærhet til Svolvær. 

5. Lofotfisket

Ivan Aksberg, kokk, Scandic Leknes Lofoten

Skreien er synonymt med Lofoten. Hvis du vil oppleve skreifisket er den beste perioden januar til april. De største skreiene på 30-40 kg fanger du fra båt, og har du ikke tilgang på egen båt finnes det et hav av utleie å velge mellom. Det ligger heder og ære i skreifisket: for ca 40 år siden startet Lofotposten tradisjonen med å gi ut ett kilo kaffe til alle fiskerne som fikk en skrei over 30 kilo i Lofotsesongen. Derav navnet Kaffetorsk. For den ekstra konkurranselystne arrangeres VM i skreifiske, en av verdens største fiskekonkurranser, i Svolvær i mars. Har du lyst til å smake på skreien uten å måtte fiske den selv forteller Ivan at det er verdt å ta turen innom Anitas Sjømat på Sakrissøy. De er «verdensberømte» for sin hjemmelagde fiskeburger og har i tillegg et flott utsalg for fisk og sjømat!

6. Ryten (543 moh)

Lene Martinsen, restaurantsjef, Scandic Leknes Lofoten

Lofoten er for mange synonymt med toppturer og en av de mest storslåtte av disse er Ryten, på nordsiden av stranden Kvalvika. Du finner ikke et bedre utsiktspunkt for å se solen gå ned i havet. Sørg for å ha fulladet telefon, for her kommer du til å ta mange bilder! Turen tar mellom 5-8 timer tur-retur. Dette er også en fantastisk tur å ta om vinteren. NB: Stranden Kvalvika som ligger under Ryten er et svært utsatt område i Lofoten, og derfor oppfordrer vi besøkende til å dra til andre strender enn akkurat denne. 

7. Kaviarfabrikken 

Sanne Abrahamsen, resepsjonist, Scandic Svolvær

Kaviarfabrikken kan du oppleve moderne, norsk og internasjonal kunst i historiske omgivelser. Bygget fra 1950 som ligger i Henningsvær ble først benyttet til kaviarproduksjon og er et velkjent landemerke. Bygget ligger utsatt til for vind og vær som har tæret på utsiden. I 2006 begynte jobben med å redde bygget, og kjente navn som Michael Sailstorfer og Bjarne Melgaard har bidratt i renoveringen. 

8. Glasshytta på Vikten

Marianne Larsen, resepsjonssjef, Scandic Leknes Lofoten

Først kom fiskerne til Lofoten, så kom kunsterne. I Glasshytta på Vikten startet Åsvar Tangrand i 1976 med glassblåsing, som den første i Nord-Norge. Her er det en flott utstilling av glasskunst. Man kan også få se kunstnerne i aksjon, og det er mulig å få kjøpt med seg noe av kunsten hjem. Galleriet ligger i ville og vakre omgivelser, og kan godt kombineres med en fottur. På sommeren er det kafévirksomhet i glasshytta. Her er du i ett med kunst og naturen, og om du besøker glasshytta på en sol- eller regnfylt dag er opplevelsen like bra.

9. Bunesstranda/Helvetestind 

Dag Kolstad Nilsen, resepsjonist, Scandic Svolvær

Vi kommer ikke unna enda en vakker strand med en tilhørende majestetisk topp. De fleste som besøker Lofoten vil kun se Helvetestinden som et massivt fjell som stikker rett opp fra Bunesstranda. For noen holder kanskje dette spektakulære synet, men om du bestiger toppen av Helvetestinden får du et syn du aldri vil glemme, når du speider ned over den kritthvite sanden og det turkise havet på Bunesstranda. Turen starter med en vakker fergetur fra Reine til Vindstad, og derfra går du til fots. 

10. Tjeldbergtind

Tina Dahl Olsen, resepsjonssjef, Scandic Svolvær

Den perfekte turen for hele familien! Turen tar relativt kort tid (ca 2 timer t/r), men når du når toppen har du fantastisk 360 graders utsikt med Svolvær i øst og Kabelvåg i vest. Max utbytte for minimalt med innsats, og en tur som passer perfekt inn i en helg hvor man skal rekke over så mye som mulig av Lofoten!