Få maks effekt av kaffen

Kaffe er kanskje den viktigste deltageren på hvert møte, men vet du hvordan du kan få maks effekt av den svarte, populære drikken?

Møteforespørsel

Ugyldig antall personer
Detaljer
Kontaktperson er påkrevd
E-post er påkrevd Ugyldig e-postadresse
Telefon er påkrevd Ugyldig telefonnummer
Ugyldig format

Duften av nytraktet kaffe utgjør for mange av oss selveste startpunktet for dagen. Noe forskning viser til og med at lukten i seg selv virker oppkvikkende.

Den varme og velsmakende drikken, som ble introdusert i Norge på slutten av 1600-tallet, har virkelig funnet veien til nordmenns hjerte. Vi er i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking og konsumerer i løpet av ett år gjennomsnittlig 160 liter kaffe, som tilsvarer 3 kopper per dag. Kun finnene drikker mer kaffe enn oss. Spørsmålet er om den berømte drikken har funnet veien til våre hjerter, snarere enn til hjernen.

Hva skjer i hjernen når vi drikker kaffe?
Det er allerede en kjent sak at koffeinen i kaffe har en stimulerende effekt. Antageligvis er det også nettopp derfor så mange av oss vurderer den egentlig ganske bitre drikken (selv om produktbeskrivelsene fremhever smaker som modne plommer, honning og rik på aromatisk ettersmak) som velsmakende. Lignende fenomener ser man også blant alkoholholdige drikkevarer. 

Årsaken til den ettertraktede effekten er koffein. Enkelt beskrevet hindrer koffein hjernens signalsubstans adenosin i å gjøre jobben sin, som er å stimulere tretthet i en våken kropp. Den koffeinstimulerende effekten sitter vanligvis i noen timer. Dopamin, hjernens leverandør av lykke og velvære, blir også stimulert av kaffedrikking.

Hvor mye kaffe skal vi drikke?
For mye kaffe er ikke bra. Hjertebank, søvnproblemer, hodepine og kvalme er noen vanlige symptomer som kan oppstå. Likevel, alvorlig overkonsumering av kaffe er i prinsippet umulig, sytti kopper på en gang er det som må til.

3 tips!

Kaffe som kvikner

1. Velg rett tidspunkt. Kl. 09.30-11.30 og 13.30-16.30 er din hjerne på sitt tregeste, og dermed får du best effekt.

2. Dropp melken. Den gjør at koffeinet tas opp langsommere. 

3. Mørkbrent kaffe har lavere koffeininnhold en lysbrent