Hvem bor i Danmarks slott og borger?

Over hele Danmark finnes vakre, gamle slott og borger som en gang var residens for konger og dronninger, prinser og prinsesser. Alle slottene huser fascinerende historier om fortidens og nåtidens regenter.Besøk Danmarks slott og borger mens du er på ferie

Når du er på ferie i Danmark vil du se vakre, gamle slott, borger og herregårder spredt over hele landet. Danmark har et av verdens eldste monarkier, og medlemmene har alltid bodd i slott og borger. De fleste slottene er åpne for ikke-kongelige gjester, så pakk bilen eller spenn på sykkelhjelmen og legg turen til Danmarks slott og borger.

Amalienborg i København

Amalienborg ligger i hjertet av gamle København, en del av byen som i dag er kjent som Frederiksstaden. Slottet består av fire nesten identiske paléer som ligger overfor hverandre på en oktagonal plass. Hver dag klokken 12 finner vaktskiftet av Den Kongelige Livgarde sted utenfor slottet. Alle er velkomne til å se vaktskiftet – en flott opplevelse for liten og stor. På Amalienborg, i Christian VIIIs palé, finner du et fascinerende museum. Du kan spasere rundt i paléet og beundre Christian Xs arbeidsrom, spisestuen og Gullburet, der kronjuvelene oppbevares.

Dronning Margrethe med familie oppholder seg vanligvis på Amalienborg. Du vet at de er hjemme når det danske flagget vaier over slottet.

Amalienborg slott

Rosenborg slott i København

Midt i Rosenborg slottshage ligger et fantastisk eventyrslott med tårn, karnappvinduer og snirkler. Du kan gå rundt nesten hele slottet, siden det nå er et museum. Det godt bevarte interiøret tar deg tilbake til dager da konger og dronninger bodde her. Se for eksempel kongens toalett, tidligere kjent som «hemmeligheten»; Marmorgemakket, der Christian IV sov; eller la deg fortrylle av de glitrende kronjuvelene i slottets kjeller.

Christian IV fikk slottet bygget, og det ble snart hans favorittslott. Han elsket slottet så høyt at han befalte å bli transportert fra Fredensborg slott til Rosenborg for å ende sine dager der. I dag bor det ingen på Rosenborg – bortsett fra kanskje noen vennlige spøkelser.

Kronborg slott i Elsinore

Kronborg slott

Kronborg slott ligger på det punktet på Sjælland der avstanden mellom Danmark og Sverige er kortest. Slottet ble opprinnelig brukt til innkreving av Øresund-tollen. De truende kanonene pekte ut på skipene i Øresund, så seilere ikke ville tørre å passere uten å betale toll til kongen. Gå på oppdagelse i Kronborg slott, og gå ned i de dype underjordiske kasemattene der Holger Danske har sovet i hundrevis av år. Ifølge myten vil han våkne den dagen Danmark blir truet av fiender.

Kronborg slott har vært hjemmet til en av de mest kjente prinsene i litteraturhistorien – Shakespeares danske prins Hamlet. Shakespeare besøkte aldri Kronborg, men hadde uten tvil hørt ryktene om det utsvevende livet på slottet fra de mange skuespillerne som opptrådte der. Hamlet er det teaterstykket som oftest spilles verden over.

Schackenborg slott i Møgeltønder

Schackenborg slott i Møgeltønder er mest kjent som hjemmet til prins Joachim og hans familie. Slottets originale bygninger er fra 1200-tallet og var den gangen eid av biskopen i Ribe. Slottsbygningene vi ser i dag ble bygget på midten av 1600-tallet. Om sommeren kan du ta en guidet omvisning i den vakre slottshagen.

Prins Joachim og prinsesse Marie flyttet fra Schackenborg slott i 2014, og i dag eies slottet av et fond.

Schackenborg slott

Valdemar slott i Tåsinge nær Svendborg

Valdemar slott i Tåsinge ble bygget av Christian IV på midten av 1600-tallet for sønnen hans, Valdemar Christian. Slottet er åpent for besøkende, og hvis reisen din tar deg til Fyn, bør du og familien ikke gå glipp av et besøk til Tåsinge. Bak slottets tykke vegger venter en rekke spennende opplevelser. Gå rundt i de vakre rommene, der prinser og prinsesser, baroner og baronesser en gang bodde. For de yngste gjestene venter en spennende skattejakt som tar barna gjennom hele slottet mens slottets historie blir forklart.
Når været tillater det, kan du avslutte besøket med en dukkert på den flotte, hvite sandstranden bak slottet.

En baron bor nå på Valdemar slott, og du treffer ham kanskje under omvisningen på slottet.