Nordkapp 71’10’21

Nordkapp på 71°10' 21 har i flere hundre år tiltrukket seg eventyrlystne mennesker fra alle verdenshjørner for å oppleve det mange trodde var Europas *nordligste punkt - Nordkapplatået. I senere tid mennesker med ett felles mål, å oppleve "Globusen" som ble oppført i 1978. I dag har imidlertid Nordkapplatået så mye mer å tilby. Nordkapphallen rommer blant annet Nordkapps interessante historie, en innbydende gift shop, spisesteder og en unik panoramafilm m.m.



HISTORIE

1553 seiler en ekspedisjon på tre skip ut fra England på jakt etter nordøst-passasjen. To av skipene kom aldri hjem. Det tredje med Richard Chancellor ombord seiler forbi en mektig fjellklippe og gir det navnet Nordkapp. Over hundre år senere ankommer den italienske presten Francesco Negri den samme klippen. Han regnes som den første turisten på Nordkapp, og beskriver det som verdens endepunkt da han besøkte fjellplatået vinteren 1664. Det tok ytterligere to hundre år før nordkappturismen tok av. I 1873 kom unionskongen Oscar II til Nordkapp. Besøket utløste stor interesse i verdenspressen og det ble reist et monument på platået som minne fra besøket. Oscarstøtten kom på plass på platået den 26. juni 1873 og ble avduket av kong Oscar II den 2. juli 1873. Den har inskripsjonen "Kong Oscar II besteg Nordkapp d. 2 juli 1873."

Allerede i 1875 ankom de første gruppereisende med cruisebåter. Å reise til Nordkapp var en bragd som ble markert med et glass Nordkappchampagne - en tradisjon som lever den dag i dag. 

Det ikoniske Nordkapp-platået har tiltrukket seg flere kongelige av ulike grunner. Mannen som ble Frankrikes siste konge, Louis Philippe d’Orléans gjemte seg på Nordkapp for snikmordere i etterspillet etter den franske revolusjon.

Globusen

Globusen ble oppført i 1978, og er et symbol på Nordkapp som en global møteplass. Her møtes mennesker fra hele verden og deler opplevelsen av Nordkapp sin allmektige storhet og skjønnhet. Opplevelsen av å være på toppen av Europa. Dette monumentet har blitt selve symbolet på Nordkapp. Det markerer at du befinner deg på endepunktet for Europa – det nordligste av det kontinentale fastland. Dette er et av reisens største fotomotiv.

BARN AV JORDEN

Hvert år deles Barn av Jordens pris ut på Nordkapp. Prisen, som er på kr 150.000, blir gitt til en person eller et prosjekt som over tid har vist omsorg og evne til å hjelpe barn som lider nød et sted i verden. I tillegg til naturopplevelsen på Nordkapp, kan man betrakte syv store bronserelieffer utenfor Nordkapphallen - kunstverk som danner utgangspunktet for det internasjonale humanitære prosjektet Barn av Jorden. Monumentet er laget av syv barn fra alle deler av verden og symboliserer samarbeid, vennskap, håp og glede på tvers av alle grenser. Det var forfatteren Simon Flem Devold som i 1987 fikk ideen om at Nordkapp, den ruvende klippen langt mot nord og i skjæringspunktet mellom øst og vest, kunne bli utgangspunkt for et prosjekt med positiv betydning langt utover Norges grenser. 

NORDKAPPHALLEN - ET spennende OPPLEVELSESSENTER

Nordkapphallen ble oppført i 1959, og er i hovedsak bygget av stein. I 1988 startet arbeidet med å utvide komplekset. Med tanke på miljøet og den visuelle opplevelsen av Nordkapp, ble store deler av bygget lagt inn i selve fjellklippen. I dag kan Nordkapphallen ta i mot flere tusen gjester samtidig.

Nordkapphallen byr på et rikt utvalg av severdigheter. Her finnes flere serveringssteder med fantastisk utsikt til klippen og havet, kafé og barer. I hallen finner du også en eksklusiv gavebutikk, historiske utstillinger, postkontor, Thai-museum og St. Johannes kapellet med sin unike arkitektur.

Mat & drikke

Etter en tur ut på platået er restauranten et fint sted å slå seg ned og la inntrykkene synke inn. Med sine store panoramvinduer har restauranten nydelig utsikt til platået, Globusen, Nordishavet og de mange besøkende fra fjern og nær. Restaurant Aurora tilbyr á la carte og gruppemiddager med fokus på arktisk inspirert mat som reinsdyrfilet, laks, deilig fiskesuppe med mer. Med 250 sitteplasser har restauranten god kapasitet for arrangementer og banketter. 

Pølser, smørbrød, kaker og spesielt gode vafler etter egen oppskrift kan fåes i "Coffehouse". Panorama åpner på dager med mye besøk og tilbyr barista-kaffe, tapas, chips, nøtter og bakverk.

Åpningstider bespisning og Gift shop

Gift shop er åpent hele året tilpasset Nordkapphallens åpningstider.

Restaurant Aurora 30. mai - 31. august. Kjøkkenet er åpent kl. 12.00 - 22.00 frem til 18. august. Redusert åpningstid etter 18. august. 

Coffehouse er åpent hele året tilpasset Nordkapphallens åpningstider.

En spennende Gift shop

Den store gavebutikken i Nordkapphallen er vel verdt et besøk. Her finnes hundrevis av gaver og souvenirer av høy kvalitet - alt fra deilige strikke-produkter, porselen, smykker og annet nips og naps som seg hør og bør i en souvenirbutikk - gaver og souvenirer som passer for enhver smak og lommebok.

Supervideografen/panoramafilm

Sprengt inn i fjellklippen venter en unik panoramafilm som tar deg med på en reise gjennom våre fire årstider i et spektakulært landskap fylt av kontraster, lys og storslått natur. Filmen, som er produsert av Nordisk Film, vises på et 125-graders lerret og varer i 14 minutter. Regissør er Hallgrim Haug mens musikken er komponert av Atle Halstensen, Svein Schultz og Herman Rundberg. Filmen hadde premiere på Nordkapp 19. mai 2009 og kan sees i Nordkapphallen hver dag hele året.
Fra den arktiske blå vinteren, der nordlyset fyller himmelen, til den varme gylne sommeren med midnattssol og endeløst hav. Lys og kontraster, alt knyttet til menneskene. I generasjoner levde folk i enhet med naturen. Det er disse historiene som gjør filmopplevelsen uforglemmelig.

"Fuglefjellet"

Kun noen få kilometer rett vest for Nordkapp, ligger Gjesvær og Gjesværstappen som er et av Norges største fuglefjell med en imponerende artsrikdom. Her har ca. en million lundefugl selskap av havsule, skarv, krykke, lomvi og havhest. Men skulle du ikke rekke turen ut til Gjesvær, kan du få en god innføring og introduksjon til områdets fugleliv i Nordkapphallen hvor det er en separat, naturtro utstilling.

St. Johannes kapell

St. Johannes Kapell er verdens nordligste økumeniske* kapell. Kapellet er fra 1990 og er bygget i fjellet i tilknytning til Nordkapphallen. Kapellet har 15 sitteplasser og brukes i all hovedsak av lokalbefolkningen på øya til vielser og dåp, eller av reisende som er fascinert av dens unike karakter. Det er selvfølgelig ikke noe i veien for at du tar deg litt tid til å sitte ned og beskue den interessante arkitekturen med alle detaljene, og la tankene synke inn.

Musikken ble eksklusivt komponert for kapellet av den berømte norske jazzmusikeren Jan Garbarek, som harmonisk har blandet saksofon og tradisjonelle religiøse klangminner.


*Betegnelse på tiltak som vil fremme økt forståelse og samarbeid mellom ulike kirkesamfunn med sikte på å synliggjøre kirkelig enhet.

Thai-museet

Som nevnt har Nordkapp-platået tiltrukket seg flere kongelige, og størst spor har muligens kongen av Siam (dagens Thailand), Rama V, satt. Som et ledd i en omfattende europareise besøkte kong Chulalongkorn av Thailand (Rama V) og hans følge Norge. Etter å ha blitt tatt imot av Kong Haakon i Kristiania med diverse omvisning, fortsatte turen nordover langs kysten helt til Nordkapp. Han lot seg bære opp fra Hornvika (tidligere eneste tilgjengelige "vei" til platået) på bærestol i 1907 og hans initialer og årstallet er risset inn i en stor stein på stedet.

Den dag i dag kan du besøke et lite thai-museum i Nordkapphallen som et minne om besøket hans i Norge og på Nordkapp. Stedene han besøkte er gjengitt med fotografier.

Du lurer kanskje på denne rosa fargen. Rosa er en tradisjonelt symbolsk farge for tirsdag, i tillegg til at den bringer hell og lykke. Tirsdag var da Kong Chulalongkorn ble født, og den rosa fargen skal derfor minne oss om kongens eventyrlige reise gjennom Norge

Han var den første kongen fra Sørøst-Asia som reiste til Europa. Fra sine to store Europaturer tok han med seg ideer tilbake som kunne modernisere landet sitt og samtidig forbedre de diplomatiske relasjonene. Han besøkte også Italia, Frankrike, Spania, Tyskland, England og Danmark på sin reise. 

Postkontoret

På postkontoret i Nordkapphallen får du kjøpt det vanlige et lite postkontor kan tilby, men det aller mest spennende her er selvfølgelig postkort fra platået som du kan postlegge herfra med eget Nordkapp-stempel - det er en souvernir i seg selv. På postkontoret kan du også få utstedt et bevis/diplom med ditt navn som sier at du faktisk er/har vært en av de mange besøkende til Nordkapp.

Åpningstider Nordkapphallen 2024

1. januar - 17. mai 11.00 - 15.00
18. mai - 18. august 11.00 - 01.00
19. august - 31. august 11.00 - 23.00
1. september - 15. september 11.00 - 20.00
16. september - 30. september 11.00 - 17.00
1. oktober - 31. desember 11.00 - 15.00

Skal du til Nordkapp? Bestill inngang til Nordkapphallen her.

Mye å oppleve på Nordkapp med andre ord, men det er likevel Nordkapp som stjeler showet. Det 307 meter høye forberget har tross alt imponert tilreisende i over 450 år – helt siden den engelske orlogskapteinen Richard Chancellor ga landemerket navnet North Cape, Nordkapp.

*Europas nordligste punkt, Knivskjellodden, ligger ca. 4,5 km nordvest for Nordkapplatået.