Grand-historien

Grand Hotel Oslo har, med Norges beste beliggenhet, vært et landemerke i Oslo helt siden byen het Kristiania. Stolt og ærverdig på hjørnet av Karl Johans gate og Rosenkrantz gate, er Grand Hotel Oslo Norges mest kjente og tradisjonsrike hotell. 

Fra begynnelsen

Grand Hotel ble åpnet i 1874 av konditor Julius Fritzner, etter at professor Chr. Heibergs treetasjes privatbolig var omgjort til hotell. Grand betyr stor, og navnet var et naturlig valg fordi bygningen var stor og Kristiania var i ferd med å bli en storby.

I 1886 åpnet hovedstadens imponerende festsal, Speilen, hvor man kunne «dinere» til musikk fra de beste orkestre. Den flotteste representasjonssalen Norge noensinne har hatt, åpnet i 1894, med blant annet Henrik Ibsen til stede. Rococo gikk over to etasjer, og var rikt utsmykket med Kroghs malerier langs tak og vegger.

Speilen og Rococosalen var blant Oslos store og mest kjente festlokaler. Her ble det solgt billetter til feiring av blant andre Roald Amundsen, da han returnerte til Oslo etter sin vellykkede ekspedisjon til Sydpolen i 1912, forfattere, Oslo-jubileer og afterski etter Holmenkolldagen.

I 1911-13 ble Grand bygd om til det utseende det har i dag, med hvit granitt fra Sognefjorden, og det karakteristiske klokketårnet med kobbertak og praktfull utsikt.

Les mer om Grand Hotel Oslos historie her