Bestill møterom

Mingletips for introverte

I en ekstrovert verden der kravet på sosial kompetanse stadig øker, har «mingleparties» blitt en stor del av vår jobb. Statistikken viser at 4 av 5 jobbtilbud blir til gjennom kontakter – skuffende tall for alle introverte. Å ikke like mingling er nemlig en del av selve definisjonen på å være introvert.

Karin Sinclair (bilde) jobber som hotelldirektør på Scandic Norra Bantorget, en rolle som innebærer en god del mingling, opp til flere ganger i uken. Ofte er minglingene ikke engang relatert til hennes arbeid, men det er ingenting hun ser på som negativt, snarere tvert imot. – Jeg elsker å mingle fordi det er så gøy å møte nye mennesker. Det er nok derfor jeg endte opp i hotellbransjen, her treffer jeg folk fra hele verden på min egen arbeidsplass, forteller hun.

Selv om hun ofte mingler kun for moro skyld, anser Karin det også som en viktig del av jobben hennes og hun deltar på mingling minst én gang i uken. – Det betyr ikke at jeg nødvendigvis går rundt og selger hotellet, men hele merkevaren Scandic og meg selv. Og dessuten er det alltid fint å få nye kontakter, både privat og i jobbsammenheng. Mange av mine venner har jeg faktisk truffet gjennom ulike mingleparties.

Det er få forunt å være født med «supermingler-genet». Mange av oss forbinder heller mingling med noe ubehagelig der man forlater sin trygge base uten sikkerhetsnett. Ifølge enkelte forskningsrapporter kan man bestemme personlighetstyper nettopp ved hjelp av en invitasjon til et mingleparty. Hvis din første reaksjon er: «Hvordan skal jeg slippe unna dette?» Da er du mest sannsynlig introvert, men for alle introverte finnes det et par triks, mener Karin.

Her er noen tips fra hennes mingle-karriere som kan gjøre det lettere for den ukomfortable mingleren…Det første tipset er å være forberedt.
– Forbered deg selv med åpningsreplikker, påstander og minst fem spørsmål. Det kan være enkle spørsmål om maten, været eller foreleseren som nettopp har talt. Les deg opp på mingling-arrangementet på forhånd, og gjerne hvilke gjester som kommer. Da blir det lettere å delta i diskusjonene.

Deretter er det alltid bra å komme tidlig til en mingling, sier hun. Spesielt for den introverte. På den måten kan man huke tak i de andre gjestene når de ankommer, i motsetning til å komme sist for å oppleve at alle allerede har rukket å bli kjent med hverandre.

Noe som kan høres ut som en selvfølgelighet, men som er lett å glemme, er å smile! Helst hele tiden. Og tørre å ha øyekontakt. Det er tross alt den beste måten å skape kontakt med andre mennesker på. Når kontakten først er etablert, øs på med spørsmål til vedkommende! Mennesker elsker å prate om seg selv. Så vær interessert og still mange spørsmål, da blir du raskt likt, forklarer Karin.

Samtidig poengterer hun, med viss ironi, at et av de bedre tipsene er å ikke ta alle mingletips for alvorlig.- Ikke fokuser på å bli en proff-mingler med én gang. Som med alt annet kreves det en del øvelse før man kan beherske minglingens kunst. Å følge sjekklister for en vellykket mingling kan tvert imot føre til ytterligere stress.

– Ikke anstreng deg for mye, og ikke vær altfor «frampå». Respekter andres personlige sfære og aksepter at ting tar tid. Det beste tipset har hun spart til slutt, hvis alt skulle gå skeis: Gå inn på dame- eller herretoalettet og se deg i speilet. Deretter ler du høyt av hele elendigheten – det frigjør endorfiner.
Så går du ut igjen og prøver på nytt, avslutter Karin.

Karins 5 mingletips

  1. Kom forberedt – les deg opp på eventet og ha klart noen spørsmål og påstander.
  2. Kom tidlig – så kan du huke tak i deltagerne først.
  3. Smil hele tiden og våg å ha øyekontakt.
  4. Ikke anstreng deg for mye – du behøver ikke bli proff med én gang.
  5. Hvis alt går galt, gå inn på toalettet og le høyt av deg selv (bare pass på at ingen hører deg…)