Frokost gjennom tidene
1960 - tallet
Søtt pålegg gjorde sitt inntog på norske frokostbord på 60-tallet.
Banos
Husker du bananpålegget Banos som var å finne på våre frokostbord frem til slutten av 80-tallet? For de som fortsatt tør å innrømme at de liker Banos...her er oppskrift på hvordan du kan lage det selv! Dette er real energi for store og små!
- 1 moden banan, most
- 1 ss kokosolje, mykt
- 1 ss smør, mykt
- 1-2 ts honning eller kokosblomstsirup
Bland alt godt sammen med en gaffel og server - oppskriften er nok til 5-6 brødskiver.
Hjemmelaget Sjokade
Nam - frisk opp herlige barndomsminner fra frokostbordet ved å lage dette selv.
- 2,5 dl kremfløte
- 100 g kokesjokolade
- 150 g melkesjokolade
- 75 g smør
Fremgangsmåte:
Hell fløten i en liten kjele og varm den opp til kokepunktet. Hakk sjokoladen opp i store biter.
Ta kjelen av platen og tilsett den hakkede sjokoladen og smøret i klatter. La sjokoladen og smøret smelte i den varme fløten. Rør etter en stund, slik at blandingen blir helt glatt og jevn. Hell blandingen i en skål eller i et glass med lokk. Sett i kjøleskapet til dagen etter.
1970-tallet
Yoghurt i porsjonsbeger og eksotisk frukt ble tilgjengelig, og avokado med reker ble ansett som ren luksus.
Avocado med reker
Avokado med reker ble ansett som ren luksus på 70-tallet. En enkel og velsmakende rett.
-
Del avokado i 4 og ta av skinnet
-
Legg på pillede reker
- Litt majones
- Pynt med frisk dill og en liten bit sitron
1980-tallet
Varmmat på frokostbordet kom til Norge med inspirasjon fra «Full English breakfast». Ganske lik en varm frokost som vi kjenner den i dag, men kanskje med et lite unntak...?
- Frokostpølser
- Tomatbønner
- Bakte halve tomater
- Stekte poteter
- Eggerøre og/eller speilegg med bacon
- Blodpudding
1990-tallet
Tex mex-bølgen kommer togende inn for fullt, også på frokostbordet! Migas er den ultimate frokost- eller brunsjretten for deg som ikke får nok av Tex Mex noen som helst tid på døgnet!
- Migas: Eggerøre toppet med tortillachips, salsa, avokado og koriander
2000-tallet
2000-tallet kom med fokus på det sunne og friske - prøv denne enkle smoothien.
- 5 dl frosne røde bær
- 1,2-1,5 l co-yog
- Litt appelsinjuice for konsistensens skyld
- Bringebær/jordbær/blåbær til pynt
- Dryss over med ristede kokosflak og honningstekte solsikkekjerner
Anrett gjerne i glass.
2010-tallet
Når har vel bærekraft og matsvinn hatt større fokus? Grøt i alle varianter gjør sitt inntok - noen eksempler kan du se her:
- Havregrøt med espresso og banan - se oppskrift her
- Byggrynsgrøt med syltetøy av melonskall
- Chiagrøt med nøtter
- Tepache av ananas - en nydelig drikk fra Mexico
- 1 stk ananas
1 ss ingefær, grovhakket
2.5 dl brunt sukker
1 stk habanero chili
1 ts kanel, malt
2 l vann
- 1 stk ananas
- Vegansk frokostblings med kikerter og grønt
Nyt en reise i tiden!