Frokost gjennom tidene



1960 - tallet

Søtt pålegg gjorde sitt inntog på norske frokostbord på 60-tallet.

Banos

Husker du bananpålegget Banos som var å finne på våre frokostbord frem til slutten av 80-tallet? For de som fortsatt tør å innrømme at de liker Banos...her er oppskrift på hvordan du kan lage det selv! Dette er real energi for store og små! 

  • 1 moden banan, most
  • 1 ss kokosolje, mykt
  • 1 ss smør, mykt
  • 1-2 ts honning eller kokosblomstsirup

Bland alt godt sammen med en gaffel og server - oppskriften er nok til 5-6 brødskiver.

Hjemmelaget Sjokade 

Nam - frisk opp herlige barndomsminner fra frokostbordet ved å lage dette selv.

  • 2,5 dl kremfløte
  • 100 g kokesjokolade
  • 150 g melkesjokolade
  • 75 g smør

Fremgangsmåte:

Hell fløten i en liten kjele og varm den opp til kokepunktet. Hakk sjokoladen opp i store biter.
Ta kjelen av platen og tilsett den hakkede sjokoladen og smøret i klatter. La sjokoladen og smøret smelte i den varme fløten. Rør etter en stund, slik at blandingen blir helt glatt og jevn. Hell blandingen i en skål eller i et glass med lokk. Sett i kjøleskapet til dagen etter.

1970-tallet

Yoghurt i porsjonsbeger og eksotisk frukt ble tilgjengelig, og avokado med reker ble ansett som ren luksus.

Avocado med reker 

Avokado med reker ble ansett som ren luksus på 70-tallet. En enkel og velsmakende rett.

1980-tallet

Varmmat på frokostbordet kom til Norge med inspirasjon fra «Full English breakfast». Ganske lik en varm frokost som vi kjenner den i dag, men kanskje med et lite unntak...?

  • Frokostpølser
  • Tomatbønner
  • Bakte halve tomater
  • Stekte poteter
  • Eggerøre og/eller speilegg med bacon
  • Blodpudding

1990-tallet

Tex mex-bølgen kommer togende inn for fullt, også på frokostbordet! Migas er den ultimate frokost- eller brunsjretten for deg som ikke får nok av Tex Mex noen som helst tid på døgnet!

  • Migas: Eggerøre toppet med tortillachips, salsa, avokado og koriander

2000-tallet 

2000-tallet kom med fokus på det sunne og friske - prøv denne enkle smoothien.

  • 5 dl frosne røde bær
  • 1,2-1,5 l co-yog
  • Litt appelsinjuice for konsistensens skyld
  • Bringebær/jordbær/blåbær til pynt
  • Dryss over med ristede kokosflak og honningstekte solsikkekjerner

Anrett gjerne i glass.

2010-tallet

Når har vel bærekraft og matsvinn hatt større fokus? Grøt i alle varianter gjør sitt inntok - noen eksempler kan du se her:

  • Havregrøt med espresso og banan - se oppskrift her
  • Byggrynsgrøt med syltetøy av melonskall
  • Chiagrøt med nøtter
  • Tepache av ananas - en nydelig drikk fra Mexico
    • 1 stk ananas
      1 ss ingefær, grovhakket
      2.5 dl brunt sukker
      1 stk habanero chili
      1 ts kanel, malt
      2 l vann
  • Vegansk frokostblings med kikerter og grønt

Nyt en reise i tiden!