Frokostmuffins med havregryn

Disse deilige og mettende havremuffinsene får både unge og gamle i godt humør. Perfekte å ta opp fra fryseren for en skoletur eller bare en hverdagsfrokost.

Ingredienser

  • 200 g mel (f.eks. 100 g sammalt mel, 100 g siktet mel eller lignende)
  • 200 g lettkokte havregryn
  • 1 ts bakepulver
  • 50 ml rapsolje (eller en annen matolje)
  • 1 ts kanel
  • 1/2 ts ingefær
  • 300 ml væske (vann, melk, yoghurt, fløte eller havremelk)
  • 1 banan, most og helst overmoden (kan erstattes med 1 ss honning eller brunt sukker)
  • 1 ss linfrø eller sesamfrø, hele (kan utelates)
  • 2 egg (kan erstattes med 50 g bokhvetemel hvis du er allergisk mot egg)
  • 100 g frosne bær (kan erstattes med annen frukt eller bær, f.eks. 1/2 revet eple, 1 revet gulrot eller 100 g frosne eller ferske blåbær eller andre bær)

Tilberedes som følger:

  1. Bland de tørre ingrediensene sammen.
  2. Tilføy deretter oljen og rør rundt så alt er godt blandet.
  3. Hell væsken i litt etter litt mens du blander godt, og tilføy så eggene. Til slutt blander du i frukten/bærene.
  4. Fordel deigen i rundt 10–12 muffinsformer (gjerne på et muffinsbrett).
  5. Stek i rundt 15 minutter på 200–225 grader C midt i ovnen, til de er gylne i fargen og ikke deigete i midten.

Tips og triks

  • Mengden væske avhenger av grovheten på melet som brukes. Deigen skal være klebrig og ikke for tynn. En mer flytende deig trenger lenger tid i ovnen, og må stekes på lavere temperatur så muffinsene ikke blir brent. Hvis deigen er for tørr, vil den smake grøtaktig.
  • Krydderne kan erstattes med kardemomme. Hvis du har intoleranse for melk, fungerer havremelk fint. Hvis du har intoleranse for egg, er bokhvetemel en god erstatning som bidrar til at muffinsene ikke faller fra hverandre. Du kan også droppe egg/bokhvetemel, men muffinsene vil da ha en tendens til å sette seg fast i bunnen og smuldre opp i midten. De vil uansett være gode, bare ikke like enkle å håndtere.
  • Du bør la muffinsene avkjøle seg helt før de spises, siden det er vanskelig å ta dem ut av muffinsbrettet hvis de ikke er avkjølt først.
  • Muffinsene kan også gjerne fryses.