Syv grunner til å spise havregrøt

Skiløpere velger det for bedre prestasjoner. New Yorkere fordi det er trendy, og miljøforkjempere fordi det er snilt mot planeten. Her får du syv kule fakta om havregrøt.1. Det er enkelt å tilberede

En gryte, en håndfull havregryn og litt vann er alt du trenger! Grøt til frokost er virkelig tidsbesparende. Topp grøten med nøtter, bær, et par sprø epleskiver, litt honning – og nyt.

2. Det er bra for deg

Visste du at havren er full av næringsstoffer? For eksempel vitamin B1, jern, magnesium og sink. Fibrene i havregrynene hjelper kroppen med å redusere opptaket av det dårlige kolesterolet som kan øke risikoen for hjerteinfarkt og slag. 

3. Det er en enestående frokost

Det er ingen tilfeldighet at grøt er en frokostfavoritt blant mange idrettsutøvere. Karbohydratene gir kroppen energi, og proteinet holder sulten vekk lenger. En god start på en dag med trening for kropp og sinn.

4. Det er på alles lepper

Hvis du liker grøt, er du ikke alene. New Yorkere liker grøten på farten, i London har den fått en fortjent plass på gourmetmenyer, og for flere år siden fikk denne supermaten sin egen restaurant i København: Grød. Hold utkikk etter nye navn som kuttet havre eller kjøleskapsgrøt for å holde tritt med nyhetene i grøtverdenen. 

5. Det er bra for planeten

Bacon og egg til frokost høres bra ut, ikke sant? Men mens du lager grøten kan du holde hodet litt høyere. Du skjønner det, at havre og andre gryn er kongen blant klimavennlige matvarer. Mange typer havregryn er dessuten perfekte for det nordiske klimaet, noe som gjør det enkelt å finne dem lokalprodusert. Hvis du velger en økologisk variant, er du samtidig sikker på at det ikke er brukt pesticider i avlingen.

6. Det fremmer kreativitet

Det er mange smarte måter å bruke grøtrester på. Du kan for eksempel bruke dem til å lage et saftig brød. Eller favoritten vår: stekt grøt. Sett grøten i kjøleskapet over natten, kutt i skiver og stek dem i godt med smør. Velkommen til himmelen.

7. Det smaker nydelig!

Sist, men ikke minst, grøt smaker nydelig! Glem den seige, smakløse varianten du har spist tidligere, og gjør plass til kremet, glatt eller luftig grøt med nye og spennende smaker. Lass på med toppinger som nøtter, bær og kanskje litt sirup, og eksperimenter med vanilje, kardemomme eller hva du enn har lyst på. Lykke til!