ABC for å reise med barn

Å reise med barn er en kunst vi alle ønsker å mestre. Med noen tips og triks, og ikke minst realistiske forventninger kan både reisen og oppholdet blir fantastisk fint for hele familien. Her finner du all informasjon du trenger før og underveis på reisen.Pakkeliste for barn

Hva skal du ta med på reisen? Er du sikker på at du har pakket alt du trenger? Mens de voksne lurer på om pass og tannbørster er pakket ned, eller om alle har riktige klær til forskjellig type vær, inkludert gode sko, så er det viktigste fra et barns synspunkt det som reisen starter med.

Det viktigste å pakke med seg er ikke nok rent undertøy og solbriller, men heller (i denne rekkefølgen)

 • En kosebamse eller favorittleke
 • Underholdning
 • Snacks

Solhatter og pene klær til middag betyr ingenting hvis du har glemt disse tre tingene. Kosebamsen eller favorittleken kan være nøkkelen til suksess på hele turen. Denne leken må behandles som en respektert gjest under hele ferien, faktisk den aller viktigste. Underholdning og snacks brukes så snart som mulig etter at reisen starter, uansett hvor lang reise som ligger foran dere. Det bør være godt med filmer eller spill på nettbrettet, slik at hverken store eller små mister tålmodigheten ved veiarbeid og mye trafikk. 

Sannheter om ferie som få tør å innrømme

 1. Å ligge og dra seg i sengen er bedre enn de fleste ønsker å innrømme.

  Det er fort gjort at hverdagsstress blir med ut på ferie. Det er så mye å se og oppleve at det blir vanskelig å finne tid nok til å roe ned og slappe av, selv på ferie. Når du kikker gjennom sosiale medier kan det til og med virke som om vennene dine allerede har vært på joggetur, museum og shopping når du selv har mest lyst å bli liggende i sengen en stund etter frokost. Få ville innrømme at en av de beste tingene med å ha fri er å ligge litt ekstra lenge i sengen, alene eller sammen. «Vi lå i sengen og spiste potetgull mens vi så på Frost for n'te gang», er kanskje ikke den ideelle postkortteksten, eller statusoppdateringen i sosiale medier med flest likes, men det er allikevel ekte kvalitetstid for familien.

 2. Betydningen av et fungerende WiFi for å beholde freden blant familiemedlemmene må ikke undervurderes.

  Hvordan er værmeldingen for i dag? Hvilken buss tar deg til Tusenfryd? Hvor lenge er lekebutikken åpen? Hva slags feriehilsen skal vi legge ut på sosiale medier? Internett er en essensiell del av den moderne reisendes verktøykasse. Mange drømmer om en ferie uten internett og elektroniske enheter, men få tør å faktisk gjennomføre det. Tegneseriene, ektefellens sportsresultater og muligheten for at tenåringen kan fylle Snapchat med hotellselfier … i tillegg til å være viktige aktiviteter, er de også med på å beholde familiefreden. 

 3. Vi er som vi er, selv på ferie. 

  Mange ser for seg at alt er annerledes når man er på ferie. Barna oppfører seg som engler, og selv de voksne er helt annerledes enn de faktisk er. I realiteten er familien på ferie fortsatt samme familie – heldigvis, det er jo det som gjør familien unik. Ingen bør tvinges inn i en trang og unaturlig ferieramme. De som er glade i trene kan fortsette med det, selv på ferie, noe som er en annen god grunn til å velge et hotell med treningsrom og basseng. Hvis familien ikke kan beskrives som rolig og tålmodig, ikke engang bitte litt, så kan barna kanskje få gå fra middagsbordet til lekerommet.

Livets barnlige gleder

Mange forventer det helt ekstraordinære av ferien. De største opplevelsene er imidlertid ikke alltid nødvendig for å skape varige og kjære minner og ofte bør ferien ses gjennom barnas øyne.

For å bevise dette, kan vi utføre en enkel test i to deler. Først – spør barnet hva de husker fra sommerferien. Svarene er gjerne:

 • Det var en morsom ismaskin i hotellkorridoren
 • Jeg sov i en stor seng
 • Jeg spiste pannekaker til frokost
 • Jeg kjørte trikk
 • Jeg fikk lov til å leke i restauranten
 • Jeg fikk en ny bamse i fornøyelsesparken

I den andre delen av testen – still de voksne samme spørsmål. Hva var det beste med sommerferien? De voksne vil antakelig ikke engang svare på spørsmålet, men vil bruke 3 minutter på å liste opp alt som gikk galt. Det var for kaldt eller for varmt, jeg glemte de gode spaserskoene mine, barna ville hoppe i sengen, og trafikken var forferdelig! Samme ferie – veldig forskjellige opplevelser.

Ferien bør med andre ord ses slik barna ser den. Muligheten til å ligge lenge i sengen, spise en diger iskrem og hyle av glede i berg-og-dalbanen er de beste tingene, ifølge de som er eksperter på å ha det morsomt og nyte øyeblikket. De voksne burde også konsentrere seg om disse tingene. Når ferien oppleves med barnlig glede, forsvinner unødvendig prestasjonspress. Kanskje vil årets beste minne være at mamma turte å kjøre berg-og-dalbanen og pappa hoppet i sengen?

Den fryktede spisestunden

Spisetid kan være en real prøvelse for den reisende familien. Hva skal vi spise? Og hvor? Og hva for et kaos har vi i vente? Vi har samlet sammen forskjellige familiesituasjoner gjennom en typisk dag.

Frokost er dagens viktigste måltid, og en veldig viktig del av hotellferien. En stor frokost sikrer at hele gjengen er klar for å utforske byen eller tilbringe dagen i fornøyelsesparken.

Hva du ser: Forskjellig frukt og grønnsaker – for en gangs skyld ikke noe kutting!

Hva barna ser: Pannekakebuffet. Og pølser.

Å være på ferie kan være en real prøvelse, og å stoppe opp for å spise en god lunsj midt i all moroa kan være (i alle fall for de voksne) en kjærkommen pause fra aktivitetene.

Hvor lang tid tar det deg å spise: En halv time.

Hvor lang tid tar det et barn å spise: Et halvt sekund.

Måltider nytes i full fart på ferie, og sunne matvaner flyr gjerne rett ut av vinduet. Sulten slår ofte til ut av det blå, og det er nødvendig å ha rask snacks tilgjengelig, enten dere er i bilen, på fornøyelsesparken eller selv hvis dere skal spise om en halvtime.

Middagen om kvelden er spesiell når man er på ferie, men opplevelsen av en flere retters middag kan være annerledes i barnas øyne.

Hva tenker du: En deilig avslutning på en aktiv dag, og en mulighet for å nyte god mat.

Hva tenker barnet: Tiden går enda saktere enn vanlig.

Det er imidlertid én ting som er det samme for voksne og barn: når magen er full etter en lang, morsom dag, så kommer søvnen raskt.

Frokost på Scandic byr alltid på et bredt utvalg for enhver smak. Til middag kan barna sette sammen sin favorittrett fra Sigge-menyen, eller bestille en barneporsjon fra à la carte-menyen til halv pris. På mange Scandic-hoteller har vi også et lekeområde eller lekehjørne tilknyttet restauranten.

Når ferien tar slutt

Å vende nesen hjemover er gjerne litt trist for både små og større reisende. Du må reise fra det nå kjente hotellrommet, og det er ikke lenger stabler med pannekaker og andre delikatesser på frokostbordet. Dagene fylles ikke lenger opp med spesielle måltider og utforsking av byer og fornøyelsesparker. En vellykket ferie kan beskrives med kombinasjonen av å ønske å fortsette reisen og gleden over å komme hjem. Det ville være topp å være borte bare én natt til, men det er også godt å reise hjem. Idet kofferten pakkes ut kommer kanskje tankene om neste reise, bare ikke riktig enda. I første omgang blir det godt å ha barna tilbake på sitt eget rom, og det finnes ikke lenger en grunn til å spise iskrem hver dag.

En del av moroa og avslapningen fra ferien kan også flyttes inn i hverdagen. Kanskje kan dere noen ganger spise så mange pannekaker dere vil til frokostligge i sengen alle sammen med en film , eller slappe av og bare kose dere.

 

Scandics familievennlige hoteller er alltid enkle å nå enten du kommer med egen bil eller offentlig transport. Barn under 13 år bor gratis og får alltid en velkomstgave.