Familieferie på to hjul

Har du lyst å oppleve Norge på to hjul? Sykkelstjernen, Thor Hushovd, gir deg 10 favoritturer som passer for hele familien. Han brenner for opplevelser på sykkelsetet, og holder seg fortsatt i god form.Thor Hushovd har oppnådd det aller meste på sykkelsetet, og kan se tilbake på en karriere som blant annet ga ham ti etappeseirer i Tour de France, to grønne poengtrøyer og ikke minst en verdensmestertittel i landeveissykling. Hushovd brenner fortsatt for opplevelser på sykkelsetet, og selv om det er slutt på tøffe konkurranser etter at han la opp i 2014, holder han seg fortsatt i form.

- Jeg trener regelmessig, men turene på sykkelen i dag er kun for mosjon, frisk luft og det å nyte friheten en sykkeltur gir meg. Vi er en kompisgjeng som tar oss en tur fra tid til annen og stopper for kaffe og is, det er veldig hyggelig. Ellers holder det med en til tre turer i uka for en sykkelpensjonist, sier Hushovd.

Familien på sykkeltur

Etter karrieren som sykkelproff har Hushovd fått mulighet til å dra på flere sykkelturer med familien. Det er noe han setter stor pris på.

- Jeg elsker å ta en tur med familien, men med barn på åtte og elleve år blir ikke turene så lange. Det slår meg imidlertid hvor glade barna blir når vi først kommer oss ut. Ofte er det dørterskelen som er den hardeste «bakken» å komme seg over, resten blir bare kos, sier han.

For å legge til rette for familieopplevelser på sykkelsetet, har den tidligere sykkelproffen fått utviklet en trygg og brukervennlig sykkelvogn som egner seg for både små og større turer. Thor Hushovd Kid Racer er både lett å montere og frakte med seg, og kan være er strålende utgangspunkt for å oppleve Norge denne sommeren.

- Man får en helt annen nærhet til naturen når man sitter på en sykkel, og det å få sykle i verdens kanskje flotteste natur er en opplevelse i seg selv. I motsetning til mange andre europeiske land, har Norge et stort antall småveier med lite trafikk, og et bra tilbud med sykkelveier. Det er lite som slår en sykkeltur på en liten, smal vei med lite trafikk. Der kan barna sykle fritt og utfolde seg på en herlig måte, sier Hushovd.

Stor interesse

Syklistenes Landsforening (SLF) er Norges eneste organisasjon for hverdags- og tursykling. Foreningen, som snart runder 75 år, har rundt 10 000 medlemmer over hele landet og frivillige i 16 lokallag – fra Alta i nord til Mandal i sør. De ønsker at flest mulig skal se på sykkelen som løsningen i hverdagen, både som fremkomstmiddel til jobb, i hverdagen og som kilde til opplevelser og bedre helse.

Tilrettelegging for og informasjon om sykkelferie i Norge er en viktig del av dette arbeidet.

- Med litt planlegging, sykler i god stand og helt normal form kan både store og små få storslagne naturopplevelser fra sykkelsetet. Vi registrerer stor interesse for sykkelturer i Norge i år, både gjennom forespørsler til foreningen og salg av sykler, sier en fornøyd generalsekretær Morgan Andersson – og legger til: - Opplevelsene står i kø for den som velger å oppleve Norge fra sykkelsetet.

Andersson har noen tips for familieferien på to hjul 

 • Sjekk barnas sykkel på forhånd. Ting må være på stell. Fungerer gir og bremser bra? Er det passe trykk i dekkene, er kjedet smurt etc.
   
 • Husk mat og drikke. Det er vanskelig å vite hvor lang tid en sykkeltur med barn og ungdommer tar. Man kan få lyst til å forlenge en planlagt tur, man kan punktere, bruke tid på justeringer av sykkel etc. Derfor, legg aldri ut på tur, selv en kort en, uten mat og drikke!
   
 • Bruk god tid. En tur med flere deltakere gir flere opplevelser og mer å snakke om. Vær samtidig forberedt på at flere deltakere vil bety at turen tar lenger tid. Med barn er det greit å ikke velge traseer som har for mange eller lange motbakker.
   
 •  Ta med sykkelverktøy (slange, pumpe, hurtigverktøy).
   
 • Ta med klær etter vær (det kan også bli kaldt i pausene).

God tur ønsker Scandic, Hushovd og Andersson!