Bugnende og grønn frokost

Hvordan kombinere ønsket om å servere rause og bugnende frokoster, men likevel klare å bruke opp maten? Ikke noe problem, i følge matblogger og kokebokforfatter Aicha Bouhlou. For henne er restene gudegitte muligheter.– Jeg ser ikke på mat som rester, for det er så negativt ladet. Vi må løfte restene og heller se dem som ingredienser, sier Aicha Bouhlou engasjert. Bloggeren på aichasmat.no og forfatteren av boka Den grønne maten, har selv vokst opp i en stor familie med mange barn og kun en inntekt. – Jeg har lært meg at det er en selvfølge å bruke opp alt, og ikke kaste noen av ingrediensene.

Kombiner ingredienser

Ingrediens er nemlig stikkordet når Aicha, med bakgrunn fra Marokko, Tyskland og Norge, lager nye retter av maten som blir til overs etter måltidene.
Det er en kunst som mange av oss sliter med. Vi fyller opp skap og kjøleskap med mengder av mat, spesielt i helger og høytider, når det ligger en forventning om at man skal være ekstra rause på serveringen. Og så glemmer vi kanskje at når hverdagen er tilbake står vi der med kjøkkenet fullt av rester vi ikke helt vet hva vi skal bruke til.

– Del opp ingrediensene og lagre dem hver for seg. Man kan for eksempel ta pinnekjøtt av beinet, og legge det i en boks i kjøleskapet eller i fryseren, eller bruke det i en varmende suppe du kan ta med på tur. Har du rester av kokte grønnsaker kan du gjøre det samme: Sammen med buljongterninger, vann og litt spicy ingefær blir det den beste suppe. Eller putt det i en omelett – det blir SÅ godt!

Alt på brødskiva

– Min mor sa alltid til oss at alt kan gå på en brødskive eller på pizza, som jo egentlig bare er en brødskive med smeltet ost. Alt hun ikke fikk oss til å spise la hun på pizza med ost over, ler Aicha.
Morens prinsipp følger hun selv den dag i dag, og det fører gjerne til nytenkende og internasjonale retter til frokostbordet.

– Pålegg på en brødskive behøver ikke være kun ost og skinke, du kan ha middagsrester, tacorester, paprikadypp eller hummus. Jeg liker å blande kulturer, forklarer hun.

– Men det handler også om holdninger. Du må være villig til å spise mat som er laget dagen før, eller ikke ha fersk brød hver dag. Gjør heller som marokkanere eller italienere: Gni brødskiven inn med hvitløk, olje og tomat og stek raskt i stekeovnen. Og har du litt triste grønnsaker, kan du alltids gratinere dem med deilig ost og hvitsaus, eller lage varme salater.

Friske grønnsaker til frokost

Kål er noe mange står igjen med etter flotte middager. Da er de heldige ifølge Aicha.

– Kål er en fantastisk ingrediens, som du for eksempel kan bruke i en lun salat, sammen med litt ingefær chili, soyasaus, lime og kalkunrester. Eller du kan hakke rosenkål i biter, blande med granatepler, agurk, ingefær og hakket hodekål, og få en annen spennende salat.

På Aichas eget frokostbord ønsker hun at det bugner i grønt. Hun sørger for at hun på forhånd har en del rå grønnsaker som ligger ferdig skrellet og hakket opp i poser i kjøleskapet.

– Det er fristende med friske gulrøtter, og andre grønnsaker, ved siden av mørkt brød. Så lager jeg gjerne litt dressing som jeg serverer ved siden av.

Egg på ny måte


Egg er en annen gjenganger, og Gjenganger heter også en av oppskriftene hun deler med Fokosten.no´s lesere:

– Jeg velger ofte egg i kombinasjon med tomater, løk og andre grønnsaker når jeg skal lage noe lett, kjapt og godt. Denne oppskriften er veldig fin i julen, når folk kjøper inn for mye grønnsaker og ikke aner hva de skal bruke dem til.
Det skjer ikke i Aichas hjem. Hos henne er restene kalkulerte.

– Vi planlegger gjerne ekstra rester. Det er rett og slett en gudegave hos oss.

Vil du prøve Aicha Bouhlouns spennende forslag til frokostbordet? 

Oppskriften: Appelsin- og kålsalat

Ingredienser

  • 3 gulrøtter, julienne eller raspet
  • 5 dl finstrimlet hodekål
  • 1 liten rødløk, finskåret
  • 2 appelsiner, i små båter (du kan bruke både gule og røde)
  • 1 dl appelsinjuice
  • Saften av 1 økologisk sitron
  • 1/4 ts sukker
  • 1/4 ts salt

Slik gjør du

1. Bland grønnsaker og appelsinbåter

2. Rør sammen juice, sitronsaft, sukker og salt og bland i salaten