Slik dekker du bordet til julefrokost

En julefrokost er for mange et avslappende høydepunkt under feiringen. La borddekkingen reflektere dette, samtidig som du henter med deg litt av feststemningen fra julens store middager. Her er noen tips og «gjør det selv»-prosjekter du kan ta med deg på veien til ditt eget, helt unikt pyntede frokostbord.Ann Kristin Møseth Wang liker å pynte med natrulige innslag fra skogen i julen. Vakre kranser, kongler og mose passer fint sammen med stetteglass, levende lys og tøyservietter.

Har du en pen bordplate kan den gjerne være synlig når du dekker til julefrokost. Hvis ikke, legger du over en duk, helst ensfarget eller med et dempet mønster. Dermed får maten spille hovedrollen. På et bugnende frokostbord er det jo den som virkelig bør synes!

Kokebokforfatter og matstylist Ann Kristin Møsth Wang, som har dekket opp til den herlig julefrokosten du ser på bildet, synes det er fint å hente inn elementer fra naturen. – Det er mye i naturen som kan plukkes inn og brukes som dekor! Klipp for eksempel av små graner og sett dem i vann.  Plukk mose og dekorer med det i potter og krukker, foreslår Ann Kristin, som også tenker på gjenbruk: – Ta vare på vakkert gavepapir og bruk det til julekurver og annet papirpynt. Lag selv: Ann Kristins julepynt – hjertekurver, moseballer og kranserVakkert papir og grønne vekster kan bli til nydelig julepynt. Levende lys og innslag fra naturen skaper en fin ramme rundt julefrokosten.


Billig og flott dekor

Den fineste pynten finner du ikke nødvendigvis i dyre interiørbutikker. En tur til matbutikken kan være vel så lykket: – Stikk nellikspikre i appelsiner og lag en enkel krans av grønne blader. Og ikke glem at røde epler er billig og flott dekor, tipser Ann Kristin.

Sats på pynt som ikke kommer i veien for ivrige hender som strekker seg over halve bordet for å få ta i en godbit. La mindre grener med granbar ligge generøst spredd mellom fatene, gjerne sammen med kongler og røde epler. Avklipte ranker av eføy er også en flott dekorasjon på frokostbordet, eventuelt i kombinasjon med granbar.


Tøyservietter hører med til en litt "finere" frokostoppdekning.

Lys hører til på bordet i romjulen. Noen store kubbelys plassert i gruppe blir et flott blikkfang. Dersom det er mange barn med på julefrokosten, kan den batteridrevne varianten være et alternativ. Lyslenker som slynger seg mellom fatene eller ligger samlet i en enkel glassvase pynter også flott opp på bordet.

Stetteglass og tøyservietter gir et ellers naturlig dekorert bord en touch av fest. Men verken duk eller servietter trenger å være nystrøket og stive – tross alt skal julefrokosten være en behagelig avslappet affære.