Den store baconguiden

De aller fleste er enige om at bacon er digg, men hva vet du egentlig om bacon? Her forteller Scandics kjøkkensjef Morten Hallan hva de forskjellige bacontypene er, pluss et og annet som du kanskje heller ikke visste.— Bacon kan deles i to hovedkategorier: røkt og urøkt. I Norge er den røkte mest kjent, men beveger vi oss til Italia så er det den urøkte som er mest utbredt, som for eksempel pancetta, forteller Morten Hallan, kjøkkensjef i Scandic Norge.

Selv om det kun er kjøtt av side som offisielt har tittelen bacon, lages også ”bacon” av andre stykningsdeler. Disse produseres på samme måte som vanlig bacon, og her kommer guiden over de ulike typene:


Dette er bare noen typer av bacon. Foto: Gry Traaen

 • Bacon av side uten svor: Den vanligste typen vi kjenner.
 • Bacon av side med svor: Denne blir ofte kalt jegerbacon eller skogsbacon, og har litt tykkere skiver enn vanlig bacon.
 • «Flesk»: Tørrsaltet og urøkt bacon.
 • Filetbacon: Ytrefileten brukes. Dette er magert bacon og forbindes gjerne med «Englishbreakfast».
 • «Coppa»: Italiensk spekestykke av nakke. Denne typen har litt mindre fett mellom lagene, men mer intramuskulært fett som gir flott marmorering og god smak.
 •  
 • Kalkunbacon: Hvitt og mørkt kjøtt av kalkun som presses og kokes før det røykes eller tilsettes røykaroma. Dette er et substitutt til mennesker som ikke spiser gris eller vil ha et magrere alternativ til bacon.Og den beste bacontypen?

Ifølge Hallan er tørrsaltet og røkt bacon fra eldhus av høyeste kvalitet i Norge. Eldhus er gammeldagse røykhus. Først tørrsaltes kjøttet i en langsom prosess på rundt 21 dager før det henges til speking. Speketiden avgjøres av hvor lavt vanninnhold du vil ha i kjøttet. Når kjøttet senere langtidsrøkes i eldhus med naturlig røyk, framfor i moderne maskinrøkerier med røykaroma, får du ifølge Hallan et fantastisk stykke kjøtt.

— Dersom du skal nyte bacon for seg selv og ikke som smaksforsterkning til andre retter, er tørrsaltet eldhusrøkt bacon desidert mest balansert og rendyrket på smak, forteller han.

Bacon kan – som mange vet – også inngå i mange matretter. Her er noen av dem:

 • Vanlig tynt bacon egner seg ypperlig som topping på hjemmelaget leverpostei, eller til pannekaker med sirup.
 • Både tynt og tykt bacon kan brukes i pytt og panne og som byggestein i alle kjøttgryter.
 • Ta vare på fettet fra stekingen og bruk det til popcorn – kjempegodt, ifølge Hallan.
 • Hallan anbefaler også å bruke bacon som topping i iskrem…


Oppskrift

Perfekt stekt bacon

 

Ingredienser Slik gjør du
Den badontypern du liker best 1. Sett stekeovnen på ca. 150 grader.
  2. Legg bacon på en stekeplate med bakepapir, og sett inn i ovnen. Når det begynner å bli mye rennende fett på platen, tar du ut brettet og heller av fettet, og steker videre til ønsket farge.
Du trenger 3. Nyt garantert crispy bacon!
Stekeplate med bakepapir