Eidum gårdsbakeri

Solvår Lillemo Reinsberg hadde egentlig ikke lyst til å ta over gården hjemme i Stjørdal. Helt til hun bestemte seg for å bli baker.




Disse brødene får kundene til å kjøre i flere mil

Skjønnheten kommer innenfra, og den slår imot oss med en gang vi åpner døra til Eidum Gårdsbakeri. Nybakt brød med gylne, sprø skorper, finnes det en deiligere duft? Den duften er dagligdags her på Eidum, og faktisk var det tanken om den som fikk Solvår Lillemo Reinsberg til å flytte fra Oslo og «hjem» til Stjørdal og barndomsgården.

Nå har hun drevet gårdsbakeri i den gamle potetkjelleren i fire og et halvt år. Og den ene, store bekymringen har vist seg grunnløs: Jovisst finner kundene frem hit til langt «uti sorta». Stadig flere kommer innom de to dagene i uken da bakeriet holder åpent, fast bestemt på at Eidums brød er verdt den ekstra kjøreturen.

Ekte råvarer og god tid
– Vi baker bare med ekte, naturlige råvarer. Og tid. Deigene til det vi skal bake i morgen, står allerede til heving nå. Da smaker brødet bedre, og vi kan bruke mindre gjær, forteller Solvår, som siden i fjor har fått hjelp til baksten av Marcus Steinigk.

Han oppdaget brødene fra Eidum på en markedsdag. Spesielt rugbrødet gjorde inntrykk på tyskeren, for gode rugbrød er etter hans mening mangelvare her til lands.

Første åpningsdag etter sommeren sto han i potetkjelleren, og de to ble kjent.

Det var en perfekt match. Marcus er nemlig utdannet baker og drev tidligere sitt eget bakeri i Tyskland. Og Solvår hadde akkurat innsett at bakeriet trengte flere hender.

Hemmelighetene er fortsatt akkurat de samme. Det fins ingen hemmelighet. Ikke når brødet bakes på gamlemåten, helt uten juks og tilsetningsstoffer.

– Oppskriftene er bare mel og vann og salt og gjær. Det som skiller, er utstyret og at det er håndlaget. Og tiden du bruker, smiler Solvår.

Populært gårdsbakeri

Det bakes på høygir inne i bakeriet. Marcus veier opp mens Solvår former deigen til landbrød for å sette det til etterheving. I ovnen står grovbrødene, med en gang de er ferdigstekte går neste ladning inn. Borte ved vinduet viser termometeret 31 grader, det er ingen unnskyldning. Arbeidet må gå unna nå før kundene kommer.

Det håndmalte skiltet med «Åpent i bakeriet» settes ut langs grusveien tirsdag og fredag. Men også resten av uka bakes det på Eidum. Blant annet leverer de brød til Scandic Hell noen kilometer nedi dalen.

Også mange av de andre kundene er faste – selv om de handler i mindre skala.

– Vennene mine kaller meg bare «hu med brøa», ler Solvår.

Kjell Asgeir Moum fra Hommelvik tar turen til gårdsbakeriet hver gang det er åpent. Han er ikke i tvil om at baksten er verdt hver eneste av de 12 kilometerne han må kjøre hver vei.

– Dette er skikkelige brød. Du blir mett av dem. Vi gikk lens her forrige uke og måtte ty til en nødløsning fra Rema. Det var natt og dag i forskjell, sier han.