Perfekt håndbrygget kaffe

Blant ekte kaffeentusiaster er håndbrygging det aller heteste for tiden. Utstyret er slettes ikke dyrt. Det er heller ikke så vanskelig. Her gir Scandic Nidelvens barista, Idar André Ellingsen, et lynkurs i hvordan du skal gjøre det.Foto: Christian Løken, Balder Film

Den tidligere norgesmesteren i kaffesmaking serverer gjerne en kopp håndbrygget kaffe til hotellgjestene. Hvis han har tid, gir han dem gjerne et lite kurs også.

For håndbrygging er slettes ikke så vanskelig som det kanskje høres ut.

Det du trenger, i tillegg til et bryggeutstyr med riktig filter, er følgende: Ferskbrent kaffe, varmt vann i en beholder med helletut, en kjøkkenvekt og klokke. De to siste tingene er riktignok ikke helt nødvendige, men gjør det lettere å få til et perfekt resultat.

Hvis du i tillegg har en kaffekvern slik at du får helt nykvernet kaffe, blir smaken enda bedre.

Håndbrygging av kaffe trinn for trinn

Håndbryggeren som Idar bruker, heter V60. Den består kort fortalt av en filterholder som du setter et lite kaffefilter oppi. Det fins også andre typer håndbryggere som stort sett følger de samme prinsippene.

Deretter følger du disse trinnene:

  • Vei opp riktig mengde med kaffebønner, riktig dosering er 60–70 gram per liter vann. Ha dem i kaffekvernen, som er stilt inn på kverningsgraden filtermalt, og kvern dem.
  • Kok opp vann.
  • Ha et filter i filterholderen, og sett den oppå kolben. Hell så varmt vann over hele filteret. Dette fjerner papirsmaken fra filteret. I tillegg varmer det opp kolben som kaffen skal traktes oppi, slik at den ikke stjeler varme fra brygget. Hell ut vannet.
  • Nå har du den kvernede kaffen i filteret. Sørg for at overflaten er jevn og rett. Nullstill så vekten før du begynner å helle vannet. Start med å helle litt av vannet, cirka dobbelt så mye som vekten av kaffen.
  • Etter 30 sekunder fortsetter du å helle vann. Fordel det sakte og gjerne sirkulært utover kaffen i filteret, aldri hell nærmere kanten av gruten enn ca. én centimeter. Når vekten viser at du har helt nok vann, stopper du.
  • Da er det bare å vente til alt vannet har rent gjennom. Drei litt på kolben slik at brygget blandes, og så er kaffen klar. Hele bryggeprosessen skal ta cirka tre minutter.

Vel bekomme!