Saftige sveler - LavFODMAP

I helgene er det lov å unne seg litt ekstra. Disse saftige svelene gjør frokosten til en fest, og de er lette å lage og milde mot magen.Saftige sveler alle kan kose seg med 

Oppskriften består nemlig av gluten- og laktosefrie ingredienser, og kan spises med god samvittighet av deg som følger LavFODMAP-kostholdet. Prøv gjerne forskjellig topping og finn din personlige favoritt. Vi deler våre egne anbefalinger her!

Tips: Dersom du lar røren svelle over natten blir svelene ekstra gode.

For den sultne: Legg på litt ost og spekeskinke på svelen i stekepannen når de nesten er ferdige, slik at osten smelter. Topp med frisk oregano og revet parmasan.
Foto: Bjørn Sørheim

 

Til dessert: Topp svelene med krem av laktosefri fløte, samt pasjonsfrukt og litt sitronmelisse. 
Foto: Bjørn Sørheim

 

 

Oppskrift

 

Ingredienser(4 porsjoner) Slik gjør du
2 egg 1. Pisk eggene og tilsett resten av ingrediensene
40 gram(glutenfritt*) havremel. Du kan lage havremel ved å kjøre havregryn  hakkeren til stavmikseren 2. La røren stå å svelle i minst 15 minutter, eller over natten
60 gram lys, glutenfri melblanding 3. Hvis røren blir veldig tykk kan du spe på med litt melk
1/2 ts bakepulver  
ca. 1/5 dl laktosefri melk/rismelk/kokosmelk  
2 ss smør/olje  
4. * På lavFODMAP-dietten er det ikke gluten som er problemet, men FODMAP, som er ulike typer karbohydrater. Gluten er et protein. Likevel sier vi at vi kan bruke glutenfritt mel fordi glutenfrie melsorter også gjerne er lavFODMAP, mens glutenholdige melsorter ofte er høye på FODMAP. Har man cøliaki må man imidlertid bruke glutenfritt havregryn!