Scandic med i kampen mot matsvinn

I Norge kaster vi over 360 000 tonn spiselig mat i året. Dette er et skremmende høyt tall som TGTG, Matvett og over 100 serveringssteder ønsker å få gjort noe med.Scandic er den første hotellkjeden i Norge som har inngått et samarbeid med Too Good To Go (TGTG) og Matvett. Scandic Vulkan skal selge overskuddsmat fra frokost- og lunsjbuffeten billig rett før den ryddes vekk.

TGTG består av en app (søk TGTG i App Store/Google Play) der serveringssteder selger ferdiglaget mat og dagsferske varer til redusert pris. Dette er mat som ellers ville ha blitt kastet mot slutten av dagen. Foreløpig har kun restauranter og bakerier tilbudt mat igjennom TGTG. Nå følger hotellbransjen etter.

Er du en av dem som kaster mat som kan spises? Tror du maten er dårlig fordi den ikke er helt fersk lenger? Her er enkle tips til hvordan du kan ta bedre vare på maten og spare både penger og miljøet.

  • Rydd i kjøleskapet, så du vet hva du har
  • Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste
  • La torsdag være "restetorsdag". Bruk opp rester av råvarer og av ferdige retter før du handler ny mat til helgen
  • Oppbevar rester i tette bokser
  • Frys brød som ikke skal spises neste dag

Under finner du en herlig oppskrift på restesyltetøy vi har fått fra Matvett. Hvis frukten er litt overmoden før du rekker å spise den, kan du lage kjempegodt restesyltetøy av den. Perfekt løsning hvis du skal reise bort på ferie og har frukt du ikke vet hva du skal gjøre med. Syltetøy holder seg godt i kjøleskapet til du er hjemme igjen.


Oppskrift

Restesylteøy

Ingredienser Slik gjør du
2 pærer 1. Selv om eplene er litt melne eller pærene litt bløte, er de fremdeles veldig gode i syltetøy. Brune flekker skjæres bort. All frukt og alle slags bær kan brukes, men ikke bruk frukt som har gjæret, noe jeg av og til opplever at ananas og melon gjør
3 epler 2. Overmoden frukt er veldig søt, og du trenger nesten ikke tilsette sukker. Bruk syltepulver for at det skal holde seg bedre. Man kan gjerne også ha i en hel kanelstang, vaniljefrø eller en hel stjerneanis for å gi ekstra smak på syltetøyet.
1/2 ananas 3. Skrell og skjær frukten i mindre biter. Ha alt i en gryte sammen med ørlite vann i bunnen av gryten. Kok opp, og la koke til all frukten er mør. Skum av hvis nødvendig. Ta gryten fra platen når syltetøyet er kokt. Rør i sukker iblandet syltepulver, eller bare syltepulver. Hell syltetøyet på rene varme glass, og avkjøl.
1 kiwi  
100 g sukker  
1/2 pakke syltepulver