Bienes hemmelige byliv
Norges mest urbane bier finner du her, på taket til Scandic Vulkan i Oslo. Og honningen? Den er like ren som «vanlig» honning.
– For meg var honning alltid en positiv opplevelse. Det var luksus, noe jeg bare fikk om lørdagene. Så jeg ville vite hvor den kom fra. I tillegg har jeg alltid vært fascinert av insekter av alle slag, forteller Alexander Du Rietz, og smiler så det syns tvers gjennom den astronautaktige birøkterdrakten.
Fascinasjonen er neppe unik for en birøkter. Men bigården hvor Alexander går rundt med røykpuster og hvite hansker, er nokså unik.
Midt i Turist-Oslo
Den ligger rett foran Mathallen på Scandic Vulkan, selve hjertet av Oslo for urbanister, og samtidig et av de mest interessante stedene for turister på storbyferie.
Rett ovenfor strever Telthusbakken og Fredensborgveien seg oppover med sine 1800-tallslommer av malte pepperkakehus av tre. Og på motsatt side av Akerselva lokker Grünerløkka med alle sine kafeer, barer og uavhengige butikker.
Og like fullt: På taket her driver Alexander en ekte bigård med syv bikuber. Hver av dem er hjem for 50–80.000 bier. På Vulkan bigård midt i Oslo bor altså hundretusener av summende honningprodusenter.
Scandic Vulkankan dermed kan servere honning fra egne bier til gjestene.
Honning er et rent naturprodukt
Honning er et rent naturprodukt som inneholder hele fem forskjellige sukkerarter. Det er også søtere enn vanlig sukker. Det betyr at du trenger mindre honning for å gi samme søtsmak.
En sunn bikube har 50.000-80.000 bier. Heldigvis er bier ikke aggressive. Foto: Gjermund Glesnes
Som de fleste småbarnsforeldre vet, må barn under 12 måneder ikke spise honning.
For voksne har bienes gylne gave derimot flere nyttige egenskaper: Den hjelper på fordøyelsen, og inneholder flere sporstoffer og mineraler som kroppen trenger, deriblant jern, fosfor, kalsium, kalium og magnesium.
Hvorvidt honning er sunt eller ikke, er likevel åpent for diskusjon. Hotelldirektøren for Scandic Vulkan, Monica Egeberg, er vokst opp til å tro det første.
– Bestefaren min hadde tre bikuber, og var nok mer bekymret for biene sine enn for oss barnebarna. Men vi fikk klare instrukser. Vi måtte spise en teskje med honning hver dag. Og det har jeg fortsatt med. Jeg drikker alltid en kopp te med honning til frokost på hotellet, smiler hun.
Mer næring i byen
Gode minner eller ikke. En bigård 100 meter fra hotelldirektørens resepsjon, midt i Norges hovedstad, høres umiddelbart ut som et nokså håpløst eksperiment.
Sannheten er den stikk motsatte.
Bier mister brodden og dør hvis de stikker noen, og er derfor ikke aggressive. Så vidt Alexander vet, har ingen Mathallen-gjester blitt stukket i løpet av de tre årene bigården har holdt til her.
I fjor fikk han også testet honningen fra Vulkan i laboratoriet til Bioforsk. Resultatet var nesten bedre enn han hadde håpet:
Honningen fra Oslo-biene hadde faktisk flere sunne mineraler enn landhonning fra Oppland. Og den inneholdt ikke flere giftstoffer.
– Det er et større biologisk mangfold her i byen enn mange steder på landet, hvor det ofte er kilometervis med jorder hvor det bare dyrkes for eksempel hvete, i stedet for blomster, forklarer svensken, og legger til:
– Det sier seg egentlig selv. Spiser jeg bare spagetti og kjøttsaus hele livet, er det ikke bra. Også bier bør få i seg variert kost.
Takket være bienes summende innsats, kan også gjestene på Scandic Vulkan starte dagen med en næringsrik søtsmaksbombe – ekte kortreist og veldig godt