Julemiddag blir romjulsfrokost
Visste du at ribberester, juletorsk, rødkål og pinnekjøttrester kan forvandles til helt nye retter på frokostbordet ditt? Her er Scandic-kjøkkensjefenes beste resteoppskrifter av julefavorittene
Å stå igjen med store mengder ribberester eller pinnekjøttrester etter den store julekvelden er nok et velkjent fenomen for de fleste. For mange er det en tradisjon å ta en ny runde med julemiddag til brunsj første juledag, men hvorfor ikke heller prøve noe helt nytt?
– Vi får alltid rester i vår familie. Da prøver jeg kanskje å krydre litt annerledes dagen etter, så ikke det får helt samme smak, sier Richard Eide Sundal, kjøkkensjef på Scandic Hotel St.Olavs plass (bildet).
Riskrem blir vafler
Også kollega Thor-Inge Konstali, kjøkkensjef ved Scandic Holmenkollen Park, er obs på matomfanget i jula.
– Matsvinnet er litt kinkig, da det i hvertfall i vår familie er tradisjon for både pinnekjøtt og ribbe på julaften og det kan jo herske nær panikkstemning hvis det skulle se ut som det blir lite mat, konstaterer Konstali tørt.
Han forteller om bugnende frokostbord romjula gjennom, som skal mette en stor familie med barn og voksne i ulik alder.
– Det vi gjør er å lage om det som kan spises kaldt til frokosten. Rødkålen blir til en kremet rødkål salat, potetene blir skrelt opp og laget til en tortilla og riskremen blir til vafler. På det viset er det lite som går til spille.
«Asian» ribbe og «pulled» pinnekjøtt
På Konstalis julefrokostbord er det spesielt én ting som skal være der for å skape den gode julestemningen: Hjemmelaget sylte.
– Om det er mor eller noen annen som har laget den er litt mindre relevant, men det må være sylte, rødbeter og grov sennep.
Også Richard Eide Sundal har tradisjoner, og julaftens pinnekjøtt og ribbe får gjerne følge av eggerøre, røkelaks og hjemmelaget leverpostei og fenalår på førstedag.
– Men vi kan godt utfordre den norske julefrokosten litt, synes Eide Sundal.
Selv tar han alltid en titt i kjøleskapet for å se hva han har å bruke før han setter sammen nye smaker på jule-råvarene.
– Folk er litt redde for å gjøre det, men begynner du først å utfordre deg så blir du også bedre og bedre og etter hvert også mindre redd for å feile.
I følge Eide Sundal kan det meste av julens tradisjonsretter få en ny drakt. En asiatisk variant på ribberestene og pinnekjøtt som pulled pork tror han absolutt vil falle i smak.
Noen tradisjoner får bli
Men det er én julefavoritt han aldri tuller med: Mammas tomatsild. Selv ikke da han feiret jul i Kambodsja i fjor, klarte han seg uten et glass av tomatsilden hennes. ”Kan du ikke bare få oppskriften og lage det selv?” har hun spurt med jevne mellomrom.
Men det vil ikke kjøkkensjefen:
– Da vil jeg bare gjøre som kokker flest; begynne å forandre det. Og da vil jeg miste den gode, enkle smaken. Og det er jo den som er sjarmen.