Seks tips til godt hjemmebakt brød

Det er ikke bare oppskriften som avgjør om du lykkes med hjemmebakt brød. Her gir Solvår Lillemo Reinsberg i Eidum Gårdsbakeri sine seks beste tips for å få luftige og gode brød.1: Bruk mindre gjær og mer tid

Langtidsheving med bruk av lite gjær gir mer smak i brødet, fordi kornet får bedre tid til å «sette» smakene. Det trenger heller ikke ta lenger tid, du må bare planlegge bedre. Gjør som på Eidum Gårdsbakeri og sett deigen dagen før du skal bake den ut. La den stå og heve i kjøleskapet, og bak ut brødene, etterhev og stek dem etter jobb neste dag. Med langtidsheving kan du også bruke Solvårs neste tips.

2: Bruk iskaldt vann i deigen

Du har sikkert lært at vannet skal holde rundt 37 grader – kroppstemperatur – når du baker? Ikke ifølge Solvår. Vanlige kjøkkenmaskiner til hjemmebruk utvikler nemlig varme når du bruker eltefunksjonen. Dermed risikerer du at deigen blir for varm hvis du har brukt lunkent vann. Med kaldt vann i deigen må du imidlertid gi den god tid til å heve. Derfor må dette tipset kombineres med langtidsheving.

3: Legg helkorn i bløt før du har dem i deigen

Havregryn og helkorn trekker til seg utrolig mye vann under bakingen. Legg dem derfor i bløt i 20 minutter først, og bak med «velling» i stedet for korn. Slik unngår du at brødet blir tørt, og får det i stedet deilig og saftig.

4: Ikke spe mer mel i deigen mens du elter

Deigen skal se våt og klissen ut under eltingen. Litt etter litt trekker nemlig glutenet i kornet til seg væsken, slik at deigen som lenge så fryktelig «soggy» ut, faktisk kan vise seg å trenge litt mer vann når du har eltet lenge nok.

5: Slå luften ut av deigen mellom forheving og etterheving

Når du skal bake ut deigen til brød, bør du slå luften ut av hvert emne før du baker det ut. Det høres kanskje merkelig ut, men dette gir faktisk mer luftige brød når de er etterhevet og stekt.

6: Bruk vann i stedet for mel når du baker ut

Det flest sliter med når de baker hjemmebaktbrød, er at brødet blir tørt og ikke luftig nok. Løsningen er som regel å bruke mindre mel. Så også når du skal bake ut brødet. Vann fungerer like bra som mel for å forhindre at deigen klistrer seg til benken, så bruk vann.

Sjekk også ut Solvårs oppskrift på hjemmebakt kjernebrød!